Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА.

Дата: 15.05.2024 12:19
Кількість переглядів: 44

Фото без описуГРИБИ – це цінний харчовий продукт, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування. Навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, тому що вживання дикорослих грибів (серед яких є багато отруйних) небезпечно через загрозу виникнення важких отруєнь, а іноді і смерті.

В той же час треба враховувати й той факт, що гриби погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

       Пам’ятайте! Гриби особливо небезпечні для дітей. Травна система система дітей незріла і не в змозі нормально перетравити гриби. Отруєння  малечі грибами проходить дуже тяжко - із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя. Тому, абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, людям  похилого віку.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше – терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!

                                                                                          Роздільнянське районне  управління 

ГУ Держпродспоживслужби  в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь