Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

СКАЗ

Дата: 14.03.2024 11:17
Кількість переглядів: 37

Фото без описуНа сьогоднішній день виникла реальна загроза повернення «міського сказу» котів та собак. Це пов’язано з міграцією домашніх улюбленців з міського ареалу до відкритого природнього середовища, де можливий контакт з дикими хворими тваринами.

Сказ - гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою. При своєчасному зверненні постраждалого до лікувального закладу проводиться щеплення антирабічною вакциною, що попереджує захворювання і врятовує життя. При несвоєчасно проведених щепленнях, котрі здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

Вакцина для попередження сказу використовується за епідемічними показаннями. Тобто вона не є плановою, а показана лише тим людям, які безпосередньо були покусані тваринами, та яким лікар призначив курс профілактичних щеплень проти сказу.

Варто дотримуватись певних правил:

• не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпечність таких контактів;

• якщо покусала або обслинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду. Слід особливо уважно оглянути дитину після прогулянки чи контакту з підозрілою твариною;

• якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення.

ОСОБЛИВО необхідно своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.

Щепленню підлягають всі тварини, починаючи з 2-ох місячного віку – це собаки, коти з 4-ох місячного віку. Вакцина – безкоштовна, а само щеплення коштує 20 (двадцять) грн.

З метою недопущення поширення сказу на території Роздільнянського району та Вашої громади здійснюються заходи, зокрема - спеціалістами Роздільнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводяться профілактичні щеплення проти сказу серед собак та котів, що належать жителям громади.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього!

ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО ПОСТІЙНО .

Для проведення вакцинації Ваших тварин проти сказу Вам потрібно звернутися до ветеринарного спеціаліста, який обслуговує Ваш населений пункт або у Роздільнянську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

тел. +38066-432-95-28,  +38095-708-53-91 (В.Михайлівка), +38095-476-05-40 (Роздільна), +38066-511-13-51 (Захарівка).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь