Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Звіт селищного голови перед радою за 2021 - 2022 роки.

Дата: 15.02.2023 23:40
Кількість переглядів: 223

Звіт

селищного голови Великомихайлівської селищної ради

про проведену роботу за 2021 – 2022 роки

   

       Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звітую перед селищною  радою за підсумками роботи 2021 та 2022 років.

           У 2020 році 20 листопада за підсумками місцевих виборів я обрана головою Великомихайлівської  селищної ради. Рішенням І сесії VІІІ-го скликання селищної ради від 25 листопада 2020 року розпочала свої повноваження.

          25 листопада 2020 року відбулася перша установча сесія селищної ради, на якій визнали повноваження селищного голови, депутатів Великомихайлівської селищної ради  та обрано секретаря  ради.

        2021 рік став для нас роком Випробувань. Прожили ми його в умовах пандемії, країна двічі «зачинялась» на локдаун, двічі долала потужні сплески захворюваності.

        Роком Незламності, роком найтяжчих випробувань і втрат став для українців 2022 рік.

В умовах пандемії та війни громада продовжує жити та працювати.

 

        Великомихайлівська  територіальна громада утворена 12 серпня 2015 року.

       До складу громади входять:  одне селище міського типу (центр громади) смт Велика Михайлівка та 28 сільських населених пунктів в яких утворено 9 старостинських округів.

      Загальна площа громади  584,662 км 2

      Населення громади складає 13607 жителів.

 

      Організаційну складову роботи виконавчих органів ради забезпечують структурні підрозділи апарату:

-Апарат управління

-Фінансовий відділ

-Відділ бухгалтерського обліку та звітності

-Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища

-Відділ соціального захисту населення

-Відділ освіти, культури та туризму

-Відділ житлово-комунального господарства, будівництва та благоустрою

-Служба у справах дітей

-Відділ надання адміністративних послуг

-Відділ архітектури та містобудування

-Апарат обслуговування.

 

      Великомихайлівська селищна рада, як орган  місцевого  самоврядування, дотримується зазначених законодавством принципів законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів.

      Селищна рада публічна і відкрита у своїй діяльності, про що свідчить робота з висвітлення роботи ради, прийнятих документів на сесіях ради, засіданнях виконавчого комітету, а також про новини та життя громади.На початку 2021 року між селищною радою та ПП «Метастудія» було укладено договір по розробці та підтримці нового веб - сайту з рядом нових додаткових рубрик.

За результатами моніторингу територіальних громад Одеської області за 2021 рік наша громада посіла 5 місце від загального, серед 25 селищних рад Одеської області.

     Сайт легкодоступний та відкритий для жителів та гостей громади. Тут можна написати звернення та подати електронну петицію. Створено офіційну сторінку селищної ради у Facebook та YouTub. Постійно ведеться робота по її наповненню інформаційними матеріалами.

    

      Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною організаційно-правовою формою діяльності рад є сесія.  З початку скликання відбулося  37 пленарних засідань ради, на яких розглянули та прийняли відповідні  рішення. Проведення засідань сесій дає можливість вирішити ряд важливих питань життєдіяльності громади,  управління майном,  земельними питаннями та питань порушених у зверненнях громадян, клопотаннях підприємств, установ та організацій.

      Рішення селищної ради приймались відкритим поіменним голосуванням, результати яких оприлюднювались  на офіційному сайті селищної ради. Усі питання, які розглядалися на сесіях, в обов’язковому порядку були попередньо опрацьовані на засіданнях постійних комісій:

- з питань бюджету, фінансів, та соціально економічного розвитку;

- з питань з питань освіти, культури, охорони здоров’я соціального захисту населення, молоді й спорту;

- з питань розвитку територій, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури, земельних відносин, охорони довкілля, підприємництва та туризму;

- з питань прав людини, законності, депутатської діяльності й етики, регуляторної політики. 

       Детальне вивчення всіх питань на засіданнях комісій, дозволило в конструктивному руслі  працювати виважено на пленарних засіданнях та приймати відповідні рішення.Також постійні комісії в межах своєї компетенції здійснювали  контроль за виконанням ухвалених селищною радою рішень.

      Виконавча діяльність селищної ради здійснювалася через виконавчий комітет, який проводив свою роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних  та інших важливих проблем громади. До його складу включені старости, начальники відділів та представники різних сфер діяльності та галузей, які мають досвід професійної діяльності й можуть впливати безпосередньо на розв’язання  ключових проблем населених пунктів громади.Усього за звітний період проведено 58 засідань виконавчого комітету, розглянуто 608 питаннь.

   

     Умови та порядок доступу до публічної інформації доведений до відома громадян шляхом розміщення повідомлення на офіційному сайті.

      За 24 місяців 2021-2022 року до селищної ради надійшло 2356 - інформаційних запитів та звернень. Всі запити та звернення  розглянуті, задовольнили та забезпечили інформування запитувачів у термін встановлений Законом України «Про доступ до публічної інформації».

  З метою розв’язання власних проблем до селищної ради протягом  звітного періоду звернулася 2342 особи.

    Найбільш численною групою питань, які порушували громадяни у своїх зверненнях є  проблеми, пов’язані з

-  соціальним захистом населення;

-  аграрною політикою і земельних відносин;

-  наданням одноразової матеріальної допомоги.

      З метою інформування населення на інформаційному стенді, офіційному вебсайті було розміщено законодавчі акти, зразки оформлення звернень, відомості про посадових осіб, що здійснюють прийом громадян та інше.

 

        Важливою складовою як державних, так і муніципальних послуг є адміністративні послуги уповноваженим суб’єктом яких є орган місцевого самоврядування.

При селищній раді створено і працює відділ «Центр надання адміністративних послуг» (ЦНАП).

       Сучасний ЦНАП – це  місце, де можна отримати найнеобхідніші безкоштовні адміністративні послуги у комфортних умовах з зручним графіком прийому суб’єктів звернень.

       Від початку створення ЦНАПу постала потреба у створенні сучасного приміщення за принципом «Прозорий офіс» та стандартизації процесів надання адміністративних послуг. Приміщення в якому здійснюється робота ЦНАПу є адміністративним приміщенням громади.

       Наразі воно знаходиться в стадії реконструкції.

Селищна рада активно брала участь у державному гранті та отримала кошти в сумі 2 млн 150 тис 316 грн на проведення капітального ремонту даху та всіх робочих кабінетів  адміністративної будівлі ЦНАПу.

 

       Від 16 листопада 2021 року між селищною радою та генпідрядником

ТОВ «Строй Імперія» було укладено договір на виконання робіт.

До виконання робіт  підрядна організація приступила вчасно, згідно з графіком виконання робіт. Але події від 24 лютого 2022 року внесли зміни до всіх наших планів. Роботи поки призупинено. Сподіваємось, що найближчим часом роботи будуть відновлені й наші задуми про  розмежування на зони консультування, очікування та обслуговування обов’язково запрацюють у новому сучасному форматі. Для відвідувачів з дітьми буде облаштовано дитячий ігровий куточок, для людей з особливими потребами встановлено пандус. Крім того,  буде упоряджена територія даної споруди.

          Географічне розташування Великомихайлівської громади, кількість та територіальне розташування населених пунктів, що входять до її складу, зумовило потребу у забезпеченні територіальної (фізичної) доступності отримання послуг її мешканців. З цією метою у кожному старостинському окрузі працюють програми, у яких обслуговування здійснюють старости-адміністратори відповідних старостатів. Наразі стоїть питання облаштування  робочих місця надавачів таких послуг сучасною оргтехнікою та проведенням сучасного швидкісного інтернету.

         У 2021 році, а саме у вересні місяці  селищна рада стала учасником проекту Підключення закладів соціальних інфраструктур громади до широкосмугового доступу до Інтернету.

Закупівля яких здійснюватиметься за рахунок отриманої субвенції із державного бюджету.

А саме с. Соше Острівське на суму 94 тис.  400грн.

             с.Стоянове на суму 94тис.400 грн.

             с.Новоолександрівка на суму 94 тис 400грн.

 

Об’єкти, які будуть підключені:

1.Фельшерсько-акушерські пункти

2.Заклади загальної освіти

3.Центри культури та дозвілля

         Послуги виконано тільки за одним договором в Соше - Острівському старостинському окрузі проведено та підключено всі три об’єкти.

Відповідно, селищною радою було направлено лист щодо забезпечення виконання послуг за договорами підрядниками. Сподіваємось що роботи будуть продовжено.

        Свою діяльність ЦНАП здійснює за принципом відкритого і прозорого «єдиного офісу».

         В Центрі адмінпослуг громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість отримати 223 видів послуг, а саме:

– адміністративні послуги структурних  підрозділів територіальної громади та її виконавчих органів ;

– адміністративні послуги територіальних органів виконавчої влади, інші державні послуги .

         Затверджений Перелік адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, є динамічним та постійно активізується, ведеться активна робота над запровадженням можливості надавати через ЦНАП максимальну кількість адміністративних послуг.

Адміністраторами Центру зареєстровано 21100 звернень, з них:

державної реєстрації нерухомого майна 93

держгеокадастру – 9309

земельного  відділу -1215

дозвільні – 31

державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – 380

державної реєстрації нерухомого майна та їх обтяжень – 5657

житлово – комунальні послуги – 154

соціального захисту населення – 2076; матеріальна допомога – 335

видача довідок – 1632

реєстрація та зняття з місце проживання – 72

видача витягів місця проживання – 146

 

Окрім зареєстрованих звернень відділом ЦНАП надаються консультації не лише при особистому зверненні громадян, а й телефоном та через електронну пошту.

Найбільшим попитом серед населення користуються послуги, що стосуються

– земельних питань;

– державної реєстрації нерухомого майна;

– послуг соціального характеру;

– реєстрації місця проживання;

– видач довідок та інших питань місцевого значення.

 

         У 2022 році в громаді запрацювала та надається комплексна послуга «є Малятко». Також цього року пріоритетом для ЦНАПу буде організація надання комплексних адміністративних послуг (реєстрація народження, місця проживання, соціальні допомоги за принципом «життєвої ситуації»), а також працюємо над  розширення переліку послуг реєстрації фізичних осіб, послуг з реєстрації транспортних засобів, отримання посвідчень водія та послуг у сфері міграції.

          З метою підвищення комфорту при оплаті адміністративних послуг у  2023 році планується встановити платіжний термінал.

          Більшість адміністративних послуг, які надаються через Центр є безкоштовними, при цьому за 2021 - 2022 роки за платні послуги, з яких стягується адміністративний збір до місцевого бюджету надійшло коштів в 2021 році на суму 800923.95 грн  2022 - 469642 грн.

         Через події які відбуваються в нашій країні та зі складнощами які виникають в роботі ЦНАПУ, а саме через  часткове постачання електроенергії та перебоями інтернету, послуги  нашим громадянам надаються в повному обсязі .

        Ми дбаємо також про комфортні умови роботи наших працівників,

В приміщенні ЦНАПу відремонтовано та налагоджено систему опалення, встановлено нові вхідні двері з облаштуванням тамбура для збереження тепла в приміщенні, відремонтовано каналізацію.

Наразі співпрацюємо з іншими сусідніми  громадами.

Проводимо навчання зі старостами та постійний моніторинг якості наданих послуг.

         Працюємо над удосконаленням системи роботи щодо послуг які будуть надаватись навіть без звернень особи. Це будуть головні показники нашого сервісного центру.

Бюджет

Виконання  селищного  бюджету Великомихайлівської територіальної громади

за 2021 рік

До селищного  бюджету  за 2021 рік  надійшло (з урахуванням трансфертів)            148 млн. 717  тис.грн.  при  плані  з урахуванням змін  в сумі  149 млн. 050  тис.грн., виконання  плану  складає 99,8%. 

 

До Загального фонду  за  2021 рік  надійшло  власних доходів    67  млн. 831  тис.грн., при  плані  з  урахуванням   змін   в сумі  66 млн. 183 тис.грн.,  виконання складає 102,5%. 

 

До спеціального фонду   надійшло 6 млн. 956  тис.грн.,     при   плані до відповідного періоду з  урахуванням   змін в сумі   7 млн. 643  тис.грн.,   виконання   –   91%.

 

За  2021 рік селищний бюджет отримав офіційних трансфертів на загальну суму          68 млн. 036 тис.грн.

 

         За 2021 рік по видатковій частині загального фонду селищного бюджету, при плані на 2021 рік 135 млн. 405 тис. грн.  касові видатки складають  125 млн. 225 тис. грн.

         На заробітну плату та нарахування з селищного бюджету спрямовано  99 млн. 156 тис.грн.

  Заробітна плата по всім бюджетним установам виплачувалася своєчасно, заборгованість  станом на 01.01.2022 року відсутня.

  • на медикаменти спрямовано 151 тис.грн.; 
  • на продукти харчування спрямовано 1 млн. 530 тис.грн.;
  • на оплату  комунальних послуг  та енергоносіїв спрямовано 4 млн. 665  тис.грн.

         Видатки  селищного бюджету на утримання селищної ради спрямовано 12 млн. 199 тис.грн.

  На галузь “освіта”  спрямовано видатки в сумі 88 млн. 544 тис.грн.

 Видатки селищного бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення населення спрямовано у сумі 3 млн. 260  тис.грн.

 На заклади  культури та мистецтва спрямовано видатки в сумі 3 млн. 998 тис.грн.

На фізичну культуру та спорт спрямовано  видатки в сумі 1 млн. 703 тис. грн.

На житлово-комунальне господарство  спрямовано 3 млн. 464 тис.грн.

На утримання та розвиток інфраструктури доріг спрямовано 466 тис.грн.

На виконання заходів Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Злагода» Великомихайлівської селищної ради на 2021–2024 роки спрямовано 1 млн. 696 тис.грн.

На запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха спрямовано 49 тис.грн.

На заходи та роботи з громадського порядку та спрямовано 29 тис.грн.

На утримання закладів, які фінансуються з інших місцевих бюджетів спрямовано              іншу субвенцію в загальній сумі 875 тис.грн.

  Видатки спеціального  фонду селищного бюджету складають  16 млн. 482 тис. грн.

На утримання селищної ради за рахунок спеціального фонду спрямовано                         3 млн. 751  тис.грн. 

Видатки на освіту складають  10 млн. 021 тис.грн., з них :

  • на продукти харчування  спрямовано  882 тис.грн.,
  • на видатки розвитку  спрямовано  7 млн. 968 тис.грн.

На заклади  культури та мистецтва спрямовано 145 тис.грн.

 На фізичну культуру та спорт спрямовано   26 тис. грн.

На житлово-комунальне господарство спрямовано видатки розвитку в сумі                     907 тис.грн.

На забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа  спрямовано 160 тис.грн.

На утримання та розвиток інфраструктури доріг  спрямовано 1 млн. 161 тис.грн.

На виконання заходів Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Злагода» Великомихайлівської селищної ради на 2021–2024 роки спрямовано видатки розвитку 120 тис.грн.

Аналіз виконання видаткової частини селищного бюджету Великомихайлівської селищної ради за 2021 рік

 

   

(тис.грн.)

 

Найменування

План з урахуванням змін

Виконано

%

 

Загальний фонд

135 404,7

125 224,8

92,5

 

Державне управління

12 431,8

12 198,7

98,1

 

Освіта

97 344,0

88 544,3

91,0

 

Охорона здоров`я

8 831,3

8 372,2

94,8

 

Соціальний захист та соціальне забезпечення

3 336,7

3 259,6

97,7

 

Культура i мистецтво

4 052,0

3 997,5

98,7

 

Фiзична культура i спорт

1 737,3

1 702,9

98,0

 

Житлово-комунальне господарство

3 531,6

3 463,6

98,1

 

Економічна діяльність

2 679,2

2 502,7

93,4

 

Інша діяльність

381,0

108,2

28,4

 

Міжбюджетні трансферти

1 079,8

1 075,1

99,6

 

Спеціальний фонд

21 334,3

16 482,4

77,3

 

Державне управління

2 620,3

3 751,2

143,2

 

Освіта

16 050,5

10 020,7

62,4

 

Соціальний захист та соціальне забезпечення

253,7

253,7

100,0

 

Культура i мистецтво

144,6

144,6

100,0

 

Фiзична культура i спорт

27,0

26,4

97,8

 

Житлово-комунальне господарство

810,4

907,1

111,9

 

Економічна діяльність

1 380,5

1 364,8

98,9

 

Інша діяльність

33,3

0,0

0,0

 

Міжбюджетні трансферти

14,0

13,9

99,3

 

Всього видаткова частина

156 739,0

141 707,2

90,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Аналіз виконання дохідної частини селищного бюджету Великомихайлівської селищної ради за 2021 рік

   

(тис.грн.)

Найменування

План з урахуванням змін

Виконано

%

Загальний фонд

141 407,0

141 611,0

100,1

Податок та збір на доходи фізичних осіб

36 486,8

37 419,9

102,6

Акцизний податок

2965,2

2950,2

99,5

Податок на майно 

574,0

528,7

92,1

Земельний податок

3 073,7

3 269,9

106,4

Орендна плата

7 650,0

7 694,5

100,6

Єдиний податок  

13 457,0

13 559,3

100,8

Інші надходження

1 976,2

2 408,4

121,9

Офіційні трансферти  

75 224,1

73 780,1

98,1

Спеціальний фонд

7 643,1

6 955,7

91,0

Екологічний податок 

33,3

34,3

103,0

Власні надходження бюджетних установ  

2 677,2

6 878,5

256,9

Інші надходження  

 

18,2

 

Офіційні трансферти  

4 932,5

24,7

0,5

Всього дохідна частина

149 050,1

148 566,7

99,7

       
       
               

 

Виконання  селищного  бюджету Великомихайлівської територіальної громади

за 2022 рік

 

До селищного  бюджету   за   2022 рік  надійшло (з урахуванням трансфертів)                166 млн. 734  тис.грн.   при  плані    з   урахуванням     змін    в     сумі   158 млн. 575  тис.грн., виконання  плану  забезпечено  на  105,1%. 

До Загального фонду  за  2022 рік  надійшло  власних доходів 94 млн. 867  тис.грн.,   при  плані  з  урахуванням   змін   в сумі   82 млн. 754 тис.грн.,  виконання складає 114,6%.

 

До спеціального фонду   надійшло 2 млн. 765  тис.грн.,     при   плані з  урахуванням   змін в сумі   6200,4  тис.грн.,   виконання   –   44,6%.

 

За 2022 рік селищний бюджет отримав офіційних трансфертів на загальну суму                68 млн. 881 тис.грн.

 

За 2022 рік по видатковій частині загального фонду селищного бюджету, з урахуванням субвенції з державного бюджету, при плані на 2022 рік 151 млн. 563  тис. грн.  касові видатки складають  140 млн. 409 тис. грн., що становить 92,6%.

        На заробітну плату та нарахування з селищного бюджету при плані 111 млн. 895  тис.грн., спрямовано  108 млн. 330  тис.грн., що складає 69,2%.

  Заробітна плата по всім бюджетним установам виплачувалася своєчасно, заборгованість  станом на 01.01.2023 року відсутня.  

  • на продукти харчування при плані 1 млн. 080 тис.грн. спрямовано 16,3 тис. грн.;
  • на оплату комунальних послуг та енергоносіїв при плані 11 млн. 645 тис.грн., касові видатки складають 9 млн. 685  тис.грн..

  На утримання селищної ради та фінансового відділу спрямовано 14 млн. 623 тис.грн.

  По галузі “Освіта” касові видатки складають 97 млн. 422 тис.грн.

На видатки селищного бюджету по галузі “Охорона здоров’я” спрямовано 9 млн. 290  тис.грн.

На видатки селищного бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення населення спрямовано у сумі    2 млн. 052  тис.грн.

 На заклади  культури та мистецтва спрямовано 4  млн. 435 тис.грн.

На фізичну культуру та спорт спрямовано  1 млн. 489 тис. грн.

На житлово-комунальне господарство  спрямовано 3 млн. 543 тис.грн.

На виконання заходів Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Злагода» Великомихайлівської селищної ради на 2021–2024 роки спрямовано 2 млн. 126 тис.грн.

На запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха спрямовано 1 млн. 004 тис.грн.

На заходи та роботи з територіальної оборони спрямовано 1  млн. 987 тис.грн.

На виконання заходів Програми фінансової підтримки відділу прикордонної служби "Велика Михайлівка" Подільського прикордонного загону на 2022 рік спрямовано                          322 тис.грн.

На виконання заходів Програми фінансової підтримки відділу прикордонної служби "Великокомарівка" Подільського прикордонного загону на 2022 рік спрямовано 45 тис.грн.

На виконання заходів Програми "Безпечна Великомихайлівщина" на 2021-2022 роки спрямовано 152 тис.грн.

На виконання заходів Програми цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки Великомихайлівської селищної ради на 2021-2024 роки спрямовано 324 тис.грн

На виконання заходів Програми фінансової підтримки громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону "Гребеники" на 2022-2025 роки спрямовано 30 тис.грн.

На виконання заходів Програми "Підготовка молоді до проходження строкової військової служби, військово-патріотичного виховання молоді" на 2022 рік спрямовано 17 тис.грн.

На утримання закладів, які фінансуються з інших місцевих бюджетів спрямовано іншу субвенцію в загальній сумі 1 млн. 408 тис.грн.

  Видатки спеціального  фонду селищного бюджету складають  6 млн. 857 тис. грн.

 На видатки розвитку селищної ради спрямовано 1 млн. 100 тис.грн.

  По галузі “Освіта” касові видатки складають 2 млн. 415 тис.грн, , з них:

  • поточні видатки – 1 млн. 048 тис.грн.;
  • капітальні видатки – 1 млн. 368 тис.грн.

На видатки розвитку по галузі “Охорона здоров’я” спрямовано 999,9  тис.грн.

На заклади  культури та мистецтва спрямовано 342 тис.грн., у тому числі:

  • поточні видатки – 81 тис.грн.;
  • капітальні видатки – 261 тис.грн., в тому числі:

На благоустрій міст, сіл, селищ спрямовано видатки розвитку в сумі 240 тис.грн.

На виконання заходів Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Злагода» Великомихайлівської селищної ради на 2021–2024 роки спрямовано видатки розвитку 201 тис.грн.

На запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха спрямовано 197 тис.грн.

На заходи та роботи з територіальної оборони  спрямовано видатки розвитку в сумі 780  тис.грн.

На виконання заходів Програми "Безпечна Великомихайлівщина" на 2021-2022 роки спрямовано видатки розвитку 470 тис.грн.

На виконання заходів Програми взаємодії органу Казначейства та Великомихайлівської селищної ради в частині забезпечення безперебійності казначейського обслуговування клієнтів на території Великомхайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області  спрямовано видатки розвитку 17,0 тис.грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз виконання видаткової частини селищного бюджету Великомихайлівської селищної ради за 2022 рік

 

   

(тис.грн.)

 

Найменування

План з урахуванням змін

Виконано

%

 

Загальний фонд

151 563,4

140 409,5

92,6

 

Державне управління

15 326,5

14 624,0

95,4

 

Освіта

103 543,3

97 422,0

94,1

 

Охорона здоров`я

10 169,4

9 290,6

91,4

 

Соціальний захист та соціальне забезпечення

3 000,4

2 052,6

68,4

 

Культура i мистецтво

4 634,2

4 435,1

95,7

 

Фiзична культура i спорт

1 889,2

1 489,8

78,9

 

Житлово-комунальне господарство

4 409,5

3 543,6

80,4

 

Економічна діяльність

2 332,9

2 292,1

98,3

 

Інша діяльність

3 447,0

2 486,8

72,1

 

Міжбюджетні трансферти

2 811,0

2 772,9

98,6

 

Спеціальний фонд

14 791,7

6 856,7

46,4

 

Державне управління

1 500,0

1 099,9

73,3

 

Освіта

8 993,7

2 415,4

26,9

 

Охорона здоров`я

1 036,2

999,9

96,5

 

Культура i мистецтво

226,8

342,0

150,8

 

Житлово-комунальне господарство

572,2

239,6

41,9

 

Економічна діяльність

201,3

200,8

99,8

 

Інша діяльність

1 774,6

1 072,2

60,4

 

Міжбюджетні трансферти

487,0

487,0

100,0

 

Всього видаткова частина

166 355,1

147 266,2

88,5

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Аналіз виконання дохідної частини селищного бюджету Великомихайлівської селищної ради за 2022 рік

   

(тис.грн.)

Найменування

План з урахуванням змін

Виконано

%

Загальний фонд

152 375,3

163 738,3

107,5

Податок та збір на доходи фізичних осіб

52852,7

67754,4

128,2

Акцизний податок

2990

2163,3

72,4

Податок на майно 

534

736,6

137,9

Земельний податок

3153,7

2509,6

79,6

Орендна плата

7350

7484,1

101,8

Єдиний податок  

14060

12357,5

87,9

Інші надходження

1 813,9

1 851,7

102,1

Офіційні трансферти  

69621

68881,1

98,9

Спеціальний фонд

6 200,4

2 765,2

44,6

Екологічний податок 

33,3

30,6

91,9

Власні надходження бюджетних установ  

6167,1

2619,9

42,5

Інші надходження  

 

114,7

 

Всього дохідна частина

158 575,7

166 503,5

105,0

       
                 

 

 

Комунальна власність

На території громади функціонують   комунальні установи:

  • Комунальна установа «Трудовий архів Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району»;
  • Комунальне підприємство «Великомихайлівське бюро  технічної інвентаризації»;
  • Комунальне некомерційне підприємство «Великомихайлівська багатопрофільна лікарня» Великомихайлівської селищної ради Одеської області ;
  • Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Великомихайлівської селищної ради;
  • Комунальне підприємство «Злагода».
  •  

 

 

Житлово-комунальне господарство, будівництво та благоустрій

        Протягом 2021 року опрацьовано  179  звернень громадян.

Протягом 2022 року опрацьовано 157 звернень громадян.  Кожне звернення було розглянуто на комісії та надано проект рішення на засідання виконавчого комітету.  Протягом 2021 розглянуто та надано відповіді на 233 листаи, які надійшли від органів державної влади,  установ, підприємств, організацій, Протягом 2022 року опрацьовано 199 листів

Протягом  2021 року було підготовлено 150 проєктів рішень,  у 2022 році - 102 проекти рішень, які подавалися на розгляд виконавчого комітету,

Підготовлено 15 протоколів засідань комісії  Техногенно-Екологічної Безпеки та Надзвичайних Ситуацій протягом 2021 року та 16 протоколів засідань  протягом 2022 року.

На 2021 рік заплановано коштів в загальній сумі 3 431 600 грн., фактично використано 3 431 600 грн.,

З них : на придбання 451 800 грн, послуги 474 300 грн, капітальні видатки 429 700 грн.

Станом  на 01.11.2022 року  заплановано коштів в загальній сумі 4 273 500 грн., фактично використано 3 068 811 грн.,

 З них : на придбання 620 500 грн, послуги 99 000 грн, капітальні видатки 159 600 грн.

  Відділом проводиться прийом громадян, надаються консультації та роз’яснення в межах наданих повноважень і згідно чинного законодавства.

Начальником відділу координується робота  робітників з благоустрою.

2021 рік зустрів нас снігопадом та морозами. Працівниками з благоустрою була налагоджена робота по розчищенню вулиць та доріг в населених пунктах громади.

Працюємо  над облаштуванням кладовищ громади (встановлено  вхідні ворота, придбано огорожу на Богуславське кладовище).

Ліквідовуємо  стихійні сміттєзвалища.

Проводимо заходи з омолодження  дерев.

Ведемо контроль за роботою вуличного освітлення.

Проводимо заходи з відлову, стерилізації та вакцинації безпритульних собак

Придбано бензотримери, придбано зварювальний аппарат та снігоприбиральну машину.

Заготовлено 5 автомашин піску для посипання тротуарів в зимовий перід.

Дбаємо про наші паркові зони,  висаджуємо квітники та дерева.

         Власними силами відремонтовано дах адмінбудівлі та складських приміщень.

 

В 2022 році всі приміщення старостинських округів забезпечені вогнегасниками та засобами протипожежної безпеки. Також придбано новий інвентар та спецодяг для працівників з благоустрою.

 

Архітектура та містобудування

2021 рік, який минув, пройшов під впливом поширення інфекційного захворювання COVID-19, 2022 рік військової агресії Російської Федерації, тому зазнали переформатування всі роботи  щодо забезпечення життєдіяльності нашої громади. Частина проектів залишилась,  на жаль, нереалізованою.

   Проте ми активно займались пошуком та залученням зовнішнього та внутрішнього фінансування для реалізації заходів у сфері будівництва.

Водночас, селищна рада прийняла успішно участь в програмі з відновлення України Міністерства розвитку громад i територій України European Investment Bank на об'єкт будівництва: «Капітальний ремонт покрівлі НВК Загальноосвітня школа I-III ступенів-дитячий садок» в смт. Велика Михайлівка Роздільнянського району Одеської області. Кошторисна вартість складає 7636098грн.

  У 2021 році виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво локальних очисних споруд в смт. Велика Михайлівка для приймання та очищення стічних вод, що дасть в результаті можливість екологоприйнятного водовідведення.

  За ініціативи селищного голови та депутатського корпусу  еликомихайлівської селищної ради прийнято рішення про надання коштів на коригування проектно- кошторисної документації  на поточний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-16-15 Контрольно - пропускний пункт «Великоплоске» - Новопетрівка – Цебрикове -Знам'янка - Березівка  в сумі 430 тис. грн. Пріоритетом для громади є послуги з будівництва та утримання доріг.

 У 2021 році виготовлено  проектно-кошторисну документаціїю на реконструкцію автомобільної дороги загального користування місцевого значення С 1608011 Об'їзд смт. Велика Михайлівка, км 0+000 км 3+500, Одеська область (вул. Молодіжна) за рахунок коштів  державного бюджету. Проект пройшов експертизу i в наявності позитивний експертний звіт.

Проведено поточний ямковий ремонт під'їзної дороги місцевого значення С 1160806 до с. Соше-Острівське за рахунок коштів Служби місцевих автомобільних доріг.

Проведено капітальний ремонт шарів основи дорожнього покриття по вул. Центральна,   вул. Стадіонна в с.Новопетрівка Новопетрівського старостинського округу. Кошторисна вартість – 295 тис 333,00 грн. Договір укладено на суму  294тис 888,98 грн. Економія склала 444,02грн.

Проведено капітальний ремонт шарів основи дорожнього покриття по вул.Центральна, вул. Зелена в с. Новопетрівка. Кошторисна вартість 295 тис 332,00 грн. Договір укладено на суму   222 тис 000грн. Економія склала 75 тис 332грн.

2022рік:

- виготовлено кошторис:

-  на послуги з утримання вулично-шляхових мереж   вул. Центральна, смт. Велика Михайлівка;

- експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення  0160813 Велика-Михайлівка-Великокомарівка-Великоплоське, км 0+000-км 32+188;

- експлуатаційне утримання автомобільної дороги C 0160811КПП «Гребеники» - Знам'янка, км 0+000-км 52+767;

 За рахунок Служби автомобільних доріг в Одеській області проведено частково поточний ямковий ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-16-15 Контрольно-пропускний пункт «Великоплоське»-Новопетрівка-Цебрикове-Знам'янка-Березівка (в частині ділянки Новопетрівка-Вакарове), яка проходить по території Великомихайлівської громади.

  Велика увага приділяється в громаді забезпеченням жителів громади якісним водопостачанням. Проведено капітальний ремонт водогону смт Велика Михайлівка вул.Чехова 320 м на суму 72 тис грн

 Капітальний ремонт водогону по вул. Братів Гавриленків в с. Гребеники

Кошторисна вартість – 73 тис 460 грн. Договір укладено на суму 69 тис 819грн. Економія склала 3 тис 640 грн.

 

У 2021 році проведено реконструкцію мереж вуличного освітлення по вул. Бондаренка, вул. Петровського в с. Трохимівка. Кошторисна вартість – 93 тис 152 грн. Договір укладено на суму 93 тис 038 грн.

  У II півріччі 2023 року, з метою ведення єдиної бази даних об’єктів комунальної власності територіальної громади, буде проведена інвентаризація об’єктів комунальної власності по всіх населених пунктах, які входять в склад Великомихайлівської громади, за результатами роботи по збору даних буде сформовано Переліків установ, закладів, підприємств, організацій, інвентарних об’єктів нерухомого майна, транспортних засобів комунальної власності територіальної громади із зазначенням місць розташування, років побудови та  площі.

 

Освіта

На території Великомихайлівської громади налічується 9 закладів загальної середньої освіти та одна філія. В яких навчається 1733 учні, з освітніми особливими потребами 73 учні.

         В навчальних закладах 112 класів,  41 клас -  це інклюзивна освіта.

        За умов, які диктує нам  сьогодення, навчання в освітніх закладах проводиться за трьома формами: очне, змішане, дистанційне. Очно функціонує 1 заклад – це Новоселівська гімназія.

В змішаному форматі працюють 5 закладів:

Гребениківський ліцей,

Новопетрівський ліцей,

Полезненський ліцей,

Великомихайлівський опорний ліцей,

Великомихайлівський ліцей.

 Дистанційно працюють 3 освітні заклади:

Стоянівська філія,

Великокомарівський ліцей,

Соше - Острівська гімназія,

Новоолександрівська гімназія.

         Для того аби всі наші заклади освіти запрацювали у звичному режимі, ми маємо подбати про безпеку наших дітей.

         В кожному навчально закладі вже встановлено камери відеоспостереження, тривожні кнопки, придбано генератори для укриттів для забезпечення безперебійної роботи  навчальних закладів на загальну суму 599 тис.грн.

         З них 1 генератор на Новоолександрівську гімназію   селищна рада отримала безкоштовно, за підтримки обласної та районної військових адміністрацій.

          Працюємо над встановленням в кожному населеному пункті, де є навчальні заклади, сирен сповіщення повітряної тривоги, продовжуємо роботу над облаштуванням бомбосховищ та укриттів. Проведена робота з виготовлення проектно –кошторисної документації на  ПРУ Великокомарівського  ліцею та Великомихайлівського опорного ліцею.

           Плануємо придбання залізо - бетонних конструкцій  укриттів для Соше-Острівської гімназії, Новоолександрівської гімназії,Великокомарівського ЗДО,

Гребениківського ЗДО, Великомихайлівського ліцею, Стоянівської філії,

Новопетрівського ЗДО .

         Йдуть перемовини з постачальниками. Процедура займе деякий час, але набагато коротший аніж будівництво. Ціна одного укриття, яке розраховане на 50-60 осіб складає приблизно від 500 тис.грн і більше.

 

Дошкільна освіта

          В громаді станом на 2023 рік функціонує 3 дошкільні заклади освіти та 3 дошкільні підрозділи закладів загальної середньої освіти.

Здобувають дошкільну освіту 232 вихованці.

         Наразі працюють в очному режимі дошкільний підрозділ Новоселівської гімназії,

Гребениківський ЗДО «Веселка», Новопетрівський ЗДО ясла-садок «Дзвіночок»

Сподіваємось та робимо все щоб запрацював ЗДО смт Велика Михайлівка «Сонечко».

        Виділено кошти з бюджету громади в сумі  104 тис. грн на облаштування укриття. Проводяться відповідні роботи.

        В закладах загальної середньої освіти та в дошкільних закладах Великомихайлівської селищної ради працює 425 працівника, з них педагогічних 245.

        Будь - яка заборгованість по виплаті заробітної плати відсутня.

      

        По ремонту об’єктів, а саме приміщень закладів освіти було виконано наступні роботи :

-встановлення вхідних воріт КУ Великомихайлівський інклюзивно –ресурсний центр»

-ремонт ганку КУ Великомихайлівський інклюзивно –ресурсний центр»

-ремонт підлоги другого поверху (Великокомарівський ліцей)

-ремонт роздягальні  (Полезнінський ліцей)

-ремонт санвузла,  іклюзія ( Полезнінський ліцей)

-ремонт санвузла  (Великомихайлівський опорний ліцей)

-ремонт ресурсної кімнати (Великомихайлівський опорний заклад)

-ремонт санвузла (музична школа)

-придбання котла для Центру дитячої та юнацької творчості

-ремонт зовнішньої каналізації (Гребениківський ліцей)

-встановлення пожежного гідранту (Новопетрівський ліцей).

 

          На суму 3990 тис. грн. за рахунок залишку коштів освітньої субвенції, що утворився на початок бюджетного періоду проведено:  

- капітальний ремонт санвузлів (Полезненський ліцей);

- капітальний ремонт санвузлів( Гребениківський ліцей);

- капітальне будівництво системи пожежної сигналізації (Великомихайлівський  ліцей);

- капітальне будівництво системи пожежної сигналізації (Великокомарівський ліцей);

- капітальне будівництво системи пожежної сигналізації (Новоселівський ліцей).

 

           Всі заклади загальної середньої освіти перейменовано відповідно до ЗУ «Про освіту», «Про загальну середню освіту».

 

          З початком воєнних дій на території України всі наші заклади освіти працювали й працюють на Перемогу.

         Хочу визначити окремо Стоянівську філію, Новопетрівський ліцей, Великокомарівський ліцей, Соше-Острівську гімназію, Полезнінський ліцей та

Гребениківський ліцей та подякувати за плідну працю.

 

Культура і дозвілля

У 2022 році соціально-культурна програма Великомихайлівської територіальної громади була реалізована лише частково. Повномасштабна війна в Україні не припинила роботу закладів культури,    але з березня місяця більшість заходів проведені або в формі онлайн, або з обмеженою кількістю глядачів. Війна кардинально змінила формат  роботи  Великомихайлівського будинку культури, Новопетрівського БК, Полезненського СК.

Робота з дітьми та підлітками

  2022 рік став нелегким для всіх, особливо для підростаючого покоління. Але водночас він показав, які чудові у нас діти. З перших днів  війни вони долучилися до важливих справ: допомагали працівниками культури шити пов’язки, наколінники, налокітники.

  Гурткова робота була спрямована на виготовлення оберегів для наших захисників. Збір дитячих малюнків, подарунків, оберегів проходив у Великомихайлівському БК, а потім вони передавалися волонтерам нашої громади й щотижня  відправлялися посилки Захисникам України .Діти та підлітки долучилися до патріотичних заходів, флешмобів різноманітних акцій на підтримку ЗСУ.

 У Великомихайлівській територіальній громаді  налічується 365 осіб із числа ВПО, із них 35 дітей. Для них при Великомихайлівському БК, який з червня місяця працює офіційно як Гуманітарний координаційний центр Великомихайлівської територіальної громади, відкрито творчу майстерню «Kidsapt», де діти ВПО розважаються, грають в настільні ігри, займаються різноманітною творчістю. Спільно з працівниками ІРЦ під час канікул працівники Великомихайлівського БК  проводять зайняття з дітьми з обмеженими можливостями. На весь період відпочинку розроблений проект щоденних   занять та розваг «Канікули, які нас об’єднують». Біля Великомихайлівського будинку культури  у парковій зоні розташований дитячий майданчик, спортивний майданчик з тренажерами та фотозони до свят. В теплу пору року для дітей проводяться ігри, виступають з міні-концертами учні дитячої музичної школи.

        Робота з молодіжною аудиторією

 Робота з молоддю Великомихайлівської ТГ була сконцентрована на залученні учнівської та студентської молоді у заходах патріотичного напрямку та волонтерській роботі.

У 2022 році  молодь Великомихайлівської ТГ активно допомагала волонтерам. В перші місяці війни плели маскувальні сітки, допомагали шити «плитоноски» та розвантажувальні жилети, збирали кошти. При Великомихайлівському будинку культури створено молодіжний гурт «Візерунок» та дует «ТуГа», які активно беруть участь в культурно-мистецьких заходах. Відзняті та розміщені в соцмережах  кліпи-кавери на пісні: «Все буде Україна», «В дорозі», «Дай Боже», «Гей,соколи», «Додому». Молодіжний гурт «Незламні» Стоянівського СК організував концертний тур в людних місцях Великомихайлівщини. Вони не тільки порадували людей сучасними патріотичними піснями, а й зібрали чималу суму грошей для ЗСУ. З весни до пізньої осені молодь активно долучилася до багатьох видів спортивних змагань- це  футбол, волейбол, шахові турніри, змагання з тенісу, під час яких зібрано чималу суму коштів  На ЗСУ.

Родинне дозвілля

Найбільш масові  заходи

-колядування та щедрування;

 - заспів народної щедрівки «Ой сивая тай зозуленька»

 - День захисту дітей

- День Захисника України

- Благодійні ярмарки

 Культурно-мистецьке проєкт  «Вишиванка- духовна броня українців»

Культурно-мистецький проєкт «Рушник єдності»

Патріотичний проєкт «Тризуб нашої Перемоги»

 Національно-патріотичні заходи на підтримку ЗСУ.

Акція «Авто для ЗСУ»

         29 грудня на центральній площі смт. Велика Михайлівка відбулася акція «Авто для ЗСУ». Спільно з волонтерами нашого селища, аматорським колективом «Гармонія», дитячим колективом «Гучна коляда» ми вкотре  зробили  неймовірну справу: зібрали кошти на дві «Ниви», які поїдуть на передову нашим хлопцям. Всі охочі залишили на автівках свої побажання, а волонтери покатали дітлахів по площі.

Патріотична акція «Зігрій теплом Захисників» була оголошена у вересні до Дня Захисників та Захисниць  України. Долучилися всі клубні заклади ОТГ і зібрали близько 500 пар теплих шкарпеток, а від гуртківців із села Великокомарівка 100 пар в’язаних. Все було передано до волонтерського штабу.

Патріотична акція «Смаколики для наших соколиків».

         У 2022 році таку акцію організували працівники Новоолександрівського СК напередодні Великодніх свят та Дня Захисника України. В домашній печі вони напекли солодких пасок, рулетів, хліба, сформували та відправили посилки.

Цикл благодійних ярмарків на підтримку ЗСУ.

         У 2022 році було організовано декілька благодійних ярмарків по збору коштів на ЗСУ: Стояніський СК, Гребениківський СК, Новоселівський БК, Великокомарівський СК. На ярмарках продавалися кулінарні вироби, фрукти,овочі,квіти.

         До ярмаркування долучалися майстри народної творчості, які влаштовували аукціон-продаж своїх виробів.

Благодійний «Шопінг», «Купуй красу, заради ЗСУ».

         Працівники Гребениківського БК, у вересні-жовтні влаштували в селі ярмарок з продажу речей, квітів, одягу, предметів інтер’єру і посуду. Зібрані від продажу кошти пішли на закупівлю гостинців та всього необхідного для земляків, які служать в ЗСУ.

Благодійний аукціон «Майстри для ЗСУ»

         У вересні волонтери Великої Михайлівки розпочали акцію-аукціон з продажу  виробів майстрів народної творчості в формі онлайн. Після продажу 10-20 номерів, проводився розіграш та визначався переможець. До акції долучилися майстрині з виготовлення воскових свічок - Траченко Наталія, з виготовлення в’язаних іграшок Євсеєва Наталя та Полякова Ольга,  з виготовлення картин з бісеру – Струк Антоніна та Тимошенко Наталія, з  виготовлення різдвяних віночків Єлісеєва Оксана.

         До акції долучилися кулінари, перукарі, масажисти, майстри з манікюру та працівники СТО, які виклали на аукціон свої послуги.

         Зібрані кошти пішли на придбання авто для ЗСУ та запчастини до них.

Патріотична акція «Дякую!» до Дня Захисників та Захисниць України.

         До акції долучилися всі старостинські округи громади та записали відео привітання для наших Захисників. Слова «Дякую» прозвучали від дітей, дорослих, учителів, медичних працівників, старостів.

        

         Гуманітарний центр

«Кожен важливий - на своєму місці» - девіз в роботі  працівників культури Великомихайлівської ТГ.

У 2022 році ми зробили багато  добрих справ, не пов’язаних з творчістю, але дуже важливих нині. З березня 2022року - працівники Новоселівського БК, Новоолександрівського СК, Новопетрівський БК, Сошеострівський СК, Полезненський СК готують  їжу для ЗСУ (відповідно  до графіка).

З 1 червня Великомихайлівський БК працює як гуманітарний центр

Близько 100 тонн гуманітарного вантажу, а це значить:

- транспортування,

- домовленості з донаторами,

- розвантажування, сортування,

-щоденна видача та ведення  обліку.

 

Охорона здоров’я

 

На території громади  функціонує  комунальне некомерційне підприємство «Великомихайлівська  багатопрофільна лікарня» та  КНП «Великомихайлівський ЦПМСД» Великомихайлівської селищної ради. Заклад обслуговує  4 громади (Великомихайлівську ТГ, Цебриківську ТГ, Новоборисівську ТГ та Великоплосківську ТГ) з населенням 28530 чоловік.

Кількість лікарняних ліжок 0 92, в тому числі:

  • хірургічного профілю – 20;
  • терапевтичного профілю – 20;
  • педіатричного – 20;
  • інфекційного – 6;
  • приймально – діагностичного відділення – 6;
  • паліативного – 20.

 Адміністрацією лікарні та Національною службою здоровя України укладено 10 пакетів медичних послуг, а саме:

  • хірургічні операції  дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
  • стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення  хірургічних операцій;
  • профілактика, діагностика, спостереження, лікування тареабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах;
  • мамографія;
  • гістероскопія;
  • діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ;
  • стаціонарна паліативна медична допомога  дорослим та дітям;
  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня;
  • мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям.

 

Центром первино – медико санітарної допомогою заключено 3 пакети з Національною службою здоровя України:

  • первинна медична допомога;
  • мобільний паліатив;
  • інтерни.

До складу Великомихайлівського ЦПМСД входять  4 амбулаторії загальної практики сімейної медицини: Великомихайлівська, Великокомарівська, Гребениківська, Новоборисівська, 14 фельдшерських пунктів.

Заключено 179444 декларацій.

Провакциновано – 3298 осіб – 73,5% від плану.

 

Земельні ресурси та охорона навколишнього середовища

    Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища (далі – відділ) є структурним підрозділом виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради.

 Відділом здійснюється облік земель загальною площею 58466,2100 га з них:

3696,87 га землі в межах населених пунктів;

54769,34 га земельні ділянки за межами населених пунктів.

 Землі громади за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

- землі сільськогосподарського призначення 42993,5308 га;

 - землі житлової та громадської забудови 1234,20 га:

- землі лісогосподарського призначення 5146,9100 га

– землі водного фонду 701,95га;

 - землі промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики,оборони та іншого призначення 8389,6192 га.

  Щоденно проводяться роз'яснювальні роботи щодо врегулювання земельних відносин в умовах воєнного стану в Україні та надаються відповідні адміністративні послуги громадянам Великомихайлівської територіальної громади. Основним завданням відділу є наповнення місцевого бюджету громади зі сплати земельного податку та орендної плати за використання земель. З метою запобігання втрат місцевого бюджету спеціалісти відділу постійно проводять моніторинг земель громади.  Проводиться активна робота по розповсюдженню податкових повідомлень-рішень про сплату земельного податку з фізичних осіб. Працівниками відділу підготовлено 4889 податкових повідомлень-рішень на загальну суму 2195746,78 грн, які 100% вручено платникам земельного податку.

  У 2022 році укладено:

- 97 тимчасових угод на суму 1381765,5грн. загальною площею 537,50га. Укладено договорів оренди в кількості 10 шт. за межами населених пунктів загальною площею 95,9588 га на суму 62708,32 грн.   юридичних осіб.

   За звітний період відділом розглянуто 352 заяв (клопотань) від фізичних осіб  та підготовлено близько 332 проекта рішень  на засідання постійної комісії та   сесії.   Видано довідок про наявність земельних ділянок та виписок з Земельно   кадастрової книги в кількості 400 шт. Відділом відпрацьовано 86 вхідних листів від установ, організацій та   надано відповіді згідно чинного законодавства. Здійснено 30 комісійних виїздів на місцевість з метою врегулювання   земельних питань. Організовано виїзди щодо обстеження стану та використання земельних ділянок, в результаті яких направлено до ГУ Держгеокадастру в Одеській області листи (клопотання) про проведення позапланової перевірки правомірності використання земельних ділянок. Проводиться робота з підготовки документів для укладання договорів купівлі - продажу викупу земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства в порядку, передбаченому пунктом 6-1 Розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України щодо продажу земельних ділянок.  Створено комісію з питань визначення розміру збитків заподіяних власникам землі та землекористувачам, та комісію з проведення позапланової інвентаризації та паспортизації дитячих ігрових та спортивних майданчиків з   метою забезпечення безпечної їх експлуатації. На протязі  2022 року відділ плідно співпрацює   з продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН «ФАО» з метою підтримки сільськогосподарського виробництва для покращення наявності продуктів харчування та доступу до продовольства. 

  Видано:

- 24 тони насіння озимої пшениці, в результаті чого забезпечили 60 домогосподарств, які використовують земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства

- посадковий матеріал картоплі в розмірі 20 тонн, забезпечили 400 домогосподарств по 50 кг

 -видано 500 наборів насіння. На  кожне домогосподарство видано по 50 пакетів.

   Відділом проводиться вивчення питання щодо розробки інвестиційних проектів у сфері відновлюваної енергетики, зокрема сонячної, спрямованих на відновлення та розширення відповідної інфраструктури. Проектів що реалізуються у напрямках циркуляційної економіки та якості життя, природи та біорізноманіття, пом'якшення змін клімату, переходу до альтернативних джерел енергії.

   Здійснюється містобудівна діяльність з метою забезпечення планомірного, економічного, обгрунтованого і комплексного розвитку населених пунктів, підвищення їх рівня благоустрою та створення сприятливих умов життєдіяльності населення, та можливості розроблення комплексного плану території Великомихайлівської селищної ради, що є основою залучення інвестиційних проєктів.

Проводилась роз'яснювальна робота щодо порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції.

У 2023 році планується придбання програми «Феодал»  на загальну суму 250000 тис. грн. яка дасть можливість провести повну інвентаризацію земельних ресурсів нашої громади та забезпечить додаткове наповнення бюджету  нашої громади.

 

 

Соціальний захист населення

         З метою забезпечення виконання повноважень у сфері соціального захисту населення при Великомихайлівській селищній раді  функціонує відділ соціального захисту населення .

У відділі працюють 3 соціальні працівники.

          Відповідно до затвердженого класифікатора соціальних послуг відділом соціального захисту населення надаються наступні соціальні послуги:

-догляд вдома

-інформування

-консультуваня

-соціальна профілактика

-соціальний супровід (екстрене, кризове втручання)

-соціальна адаптація(ВПО, особи похилого віку)

-соціальна інтеграція (ВПО, допомога в оформлені документів, житло для ВПО, психологічна допомога.)

     З метою забезпечення потреб соціально вразливих верст населення затверджена та діє програма «Соціальний захист населення Великомихайлівської селищної ради». Відповідно до програми соціального захисту населення Великомихайлівської селищної ради матеріальна допомога надана в загальній сумі 2 млн.108 тис грн.

2021 рік -1 млн180 тис 500грн (всього звернулось 520 осіб)

2022 рік - 927тис 500 (всього звернулось 343 особи).

Із них:

-лікування 1млн 697.00

-поховання 40.000

-зубопротизування-22.000

- одноразова допомога мобілізованим та учасникам АТО 69.500

- складні життєві обставини-43.500

- термінове лікування мобілізованих осіб, травми яких отримані у ході   збройної агресії російської федерації проти України 60.000

- допомога на поховання учасників бойових дій -40.000

- надання допомоги сім’ям загиблих мобілізованих осіб-150.000.

-матеріальна допомога учасникам ліквідації аварії на Чорнобольській АЕС 15.000

           До відділу надійшло 47 звернень від осіб, які потребують надання соціальних послуг з догляду.

         Соціальним відділом здійснюється комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує соціальних послуг та надається висновок щодо можливості отримання даної послуги.

        Протягом 2021-2022 років до опікунської ради виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради надійшло 8 звернень.

         Здійснено виїзди та подано 8 подань до Великомихайлівського суду з метою визнання осіб недієздатними та призначенням їм опіки.

         Також на засіданні комісій опікунською радою вирішувались питання щодо влаштування людей похилого віку до психоневрологічних інтернатів та будинків престарілих.

У відділі соціального захисту населення Великомихайлівської селищної ради на обліку перебуває 238 багатодітних родини в яких виховується  854 дитини.

Протягом 2021 – 2022 років оформлено та видано 51 посвідчення батьків багатодітної сім’ї, 149 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

         У 2022 році надійшло 2 звернення  щодо присвоєння почесного звання «Мати –героїня» матерям, які виховала до 8 – річного віку 5 дітей.  

Жительці с. Гребеники Карамановій Ользі Миколаївні присвоєно почесне звання «Мати –героїня», видано посвідчення та почесний знак.

      Вторгнення російської федерації на територію України призвело до того, що з перших днів війни велика частина людей була змушена покидати свої домівки та шукати більш безпечні місця для своїх родин. Наша громада одна із перших почала приймати у себе внутрішньо переміщених осіб та надавати їм допомогу.

Нами було створено електронну базу житла, де жителі нашої громади пропонували прихисток родинам.

Жодна сім’я не залишилась на вулиці. Надавався весь перелік послуг від реєстрації до розселення та забезпечення всім необхідним, а саме: продуктами харчування, одягом, засобами гігієни, посудом та постільною білизною.

Станом на 01.02.2023 року на території Великомихайлівської громади перебувають 367 внутрішньо переміщених осіб:

Жінок-169

Чоловіків-31

Дітей дошкільного віку -82

Дітей шкільного віку-85

Осіб з інвалідністю-6

Працездатні особи-144

Пенсіонерів-22.

         Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року №333 «Про затвердження порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб», які перемістились у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово - комунальних послуг.

          Саме відділ соціального захисту проводить нарахування цієї компенсації.

Станом на 01.12.2022 року нараховано компенсації у сумі 292тис 621грн.

Компенсовано власникам жилих приміщень 43тис 807 грн  за рахунок Червоного Хреста та 39 тис.583 грн за рахунок державного бюджету України.

          Рішенням виконавчого комітету від 25.05.2022 року було створено      Гуманітарний координаційний центр, який розташований в приміщенні КЗ

«Центр культури та дозвілля Великомихайлівської селищної ради».

Відділом соціального захисту населення та головою Гуманітарного центру на постійній основі проводиться робота з благодійними фондами щодо допомоги найбільш вразливим категоріям населення нашої громади. Головний акцент робиться саме на внутрішньо переміщених осіб.

Створено групу  в соцмережах по всім категоріям.

Люди вчасно отримують інформацію і це дуже зручно.

Приємно читати коментарі, де люди висловлюють слова подяки.

За весь період воєнного стану ми співпрацювали й продовжуємо співпрацювати:

- Роздільнянська районна військова адміністрація (дитяче харчування, дитячий одяг та предмети гігієни)

- Одеський регіональний штаб (продуктові набори)

- Одеська обласна Рада Миру (одяг, взуття, санітайзери, засоби гігієни, дитяче харчування)

- ГО «Десяте квітня» (продукти харчування, набори для осіб з інвалідністю, памперси для дітей)

- БО «Люди Х» (продуктові набори, речі)

- Одеський обласний БФ «Спадщина» (продуктові набори)

- БФ «Ранок відродження»(продукти харчування, одяг, дитяче харчування)

- Норвезька рада  у справах біженців «Рада Миру» (гігієнічні набори,одяг,дитячі набори).

Продуктовими наборами забезпечено 3546 осіб:

-внутрішньо переміщені особи

-малозабезпечені сім’ї

-багатодітні сім’ї

-сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах

-матері одиначки

-особи, які перебувають під соціальним супроводом

-особи з інвалідністю 1 та 2 груп

-особи похилого віку 70+

-сім’ї загиблих мобілізованих осіб

-учасники бойових дій на території інших держав

-учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

-сім’ї мобілізованих осіб з 24 лютого 2022 року

-особи з хронічними захворюваннями.

         При відділі соціального захисту населення Великомихайлівської селищної ради, за розпорядженням селищного голови, створено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

        Протягом 2021-2022 років по допомогу звернулось 6 осіб з приводу насильства в сім’ї. Спеціалістами відділу здійснюються виїзди в сім’ї, проводяться профілактичні бесіди з насильниками та ведеться попереджувальна робота про відповідальність.

         Відділ соціального захисту населення на постійній основі співпрацює з Центром пробації, Бюро безоплатної правової допомоги та ін.

        Спеціалістами відділу проведено консультування 856 мешканців територіальної громади.

         Відділом соціального захисту населення проводяться благодійні акції, такі як: «Допомагати легко» , « Рука допомоги», «Великодній кошик» .

Відділ є неодноразовим ініціатором збору допомоги для наших захисників.

Зібрані кошти, продукти харчування, засоби гігієни та речі відправлялися та передавались військовослужбовцям через волонтерський штаб.

          З метою організації та покращення виконання фунцій у сфері соціальних послуг мешканцям громади, в рамках реалізації проекту «Надання соціальних послуг в громаді», що фінансується за рахунок гранту, наданого Україні Урядом Японії через Японський фонд соціального розвитку на кошти Проекту Світового банку реконструкції й розвитку та через Український фонд соціальних інвестицій,  Великомихайлівська ТГ отримала меблі для відділу соціального захисту населення, 3 мопеди для соціальних працівників та 10 велосипедів для соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома. На сьогодні у відділенні соціальної допомоги вдома обслуговуються особи похилого віку, більшість з яких проживають у віддалених куточках громади. Соціальним працівникам щодня доводиться долати чималу відстань від одного підопічного до іншого, адже послуги надаються за місцем проживання. А тому такий вид транспорту, як велосипед, дозволяє суттєво полегшити роботу соціальних робітників, робочий час буде використовується більш ефективно, а підопічні оперативніше отримують необхідні соціальні послуги. Відтепер доставка продуктів харчування, медикаментів та промислових товарів для людей похилого віку відбувається швидше, якісніше та з комфортом.

         На наші звернення  щодо придбання подарунків для дітей внутрішньо переміщених осіб, відгукнувся благодійний фонд «Люди X» та протягом 10 днів одеситами було придбано 53 іменні подарунки, які 30 грудня було вручено дітям в святковій атмосфері у будівлі селищної ради.

         Пріоритетними завданнями соціальної політики на сучасному етапі є підвищення якості та рівня доступності соціальних послуг. 

Послуги із соціальної підтримки стосуються майже кожної родини з моменту народження і супроводжують упродовж життя.

Завдання відділу соціального захисту населення - наблизити соціальні послуги до людей, зробити їх якісними, дійти до кожної людини, не залишити її без уваги, своєчасно допомогти.

Служба у справах дітей

     На кінець 2021 року на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувало 51 статусна дитина (протягом року знято з обліку 11 дітей (3 – усиновлено, 8 досягнення повноліття); 5дітям надано статус) Протягом року створено 1 нову прийомну сім'ю ( с.Соше-Островське), проводилась робота щодо створення Дитячого будинку сімейного типу, який розташований за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул.Молодіжна,13.

    Протягом року прийнято 229 громадян, розглянуто 229 звернень з різних питань щодо захисту прав дітей. Проведено 15 засідань Комісії з питань захисту дітей, де розглядаються нагальні питання щодо соціального захисту дітей. Для 1 особи з числа дітей-сиріт за кошти з місцевого бюджету у 2021 році придбано жиловий будинок в с. Полезне.

    На кінець 2022 року на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувало 53 дитини.  (позбавлені батьківського пі – 33,  діти- сироти - 20, з них під опікою – 32 дитини ,  в прийомних сім*ях - 5 . дитячий будинок сімейного типу- 10, в державних закладах  – 5.

   Постійно працівниками служби у справах дітей спільно з відділом соціального захисту населення, поліцейськими громади обстежуються умови проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що проживають на території нашої громади. На території Великомихайлівської селищної ради проживає 44 дитини-сироти та дитини позбавленого батьківського піклування (3 них під тa опікою/піклуванням – 30, в прийомних сім'ях – 9, в ДБСТ- 5 дітей); 17 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. На даний час планується зміна місця функціонування Дитячого будинку сімейного типу на території смт Велика Михайлівка з Білгород - Дністровського району. Сім'я має намір взяти на виховання від 5 до 7 дітей.

На сьогодні проведено 14 рейдів, обстежено 159 сімей. В результаті проведення рейдів 13 дітей взято на облік, які перебувають в складних життєвих обставинах, 5 дітей було відібрано з сім'ї  у зв'язку з загрозою їх життю та здоров'ю, попереджено 159 батьків про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов'язків, ініційовано притягнення до відповідальності 36 батьків.  Під час відвідування проводились профілактично-роз'яснювальні бесіди з батьками та дітьми, надавались поради та консультації. Підготовлено та подано до суду 3 позовні заяви щодо позбавлення батьківських прав.

 Проведено 16 засідань Комісії з питань захисту прав дитини, де розглядались питання:

-про доцільність надання піклування;

-про доцільність визначення прізвища дитини;

-про доцільність позбавлення батьківських прав;

-взяття на облік дітей, які потрапили в складні життєві обставини:

-профілактично-роз'яснювальна робота з батьками щодо неналежного виконання батьківських обов'язків;

-про надання дозволу на вчинення правочину щодо майнових прав дітей та за участю дітей.

-щодо встановлення графіку побачень:

-про доцільність відібрання дітей у матері: Про визначення місця проживання дітей.

Спеціалісти служби щодня забезпечують реалізацію державної соціальної політики на території нашої громади у сфері соціального захисту дітей.

З метою інформування громадськості про діяльність служби у справах дітей Великомихайлівської селищної ради систематично розміщуються та поширюються дописи на сторінках в соціальних мережах, офіційному сайті селищної ради.

 

Забезпечення законності, правопорядку

 На території громади працюють два поліцейських офіцери, які забезпечують зконність та правопорядок  в громаді. Основне завдання поліцейських офіцерів – бути ближчими до людей, якісно надавати поліцейські послуги та співпрацювати з місцевою владою задля безпеки населення  

  

Великомихайлівська громада взяла участь у проекті «Поліцейський офіцер громади»,  підписано Меморандум про співпрацю .  В рамках проекту отримано два службових автомобіля . 

Облаштовується сучасне приміщення під поліцейську станцію меблями та оргтехнікою.

Поліцейські офіцери  громади  обслуговують 13607 жителів населення нашої громади 

 За 2022 рік розглянуто 304 звернення громадян.  Здійснено 121 виїзд повідомлені по лінії 102.

         Увесь рік пройшов у тісній співпраці з волонтерами Великої Михайлівки, ми старалися допомогти всім чим можливо: працею, збором необхідного, коштами.

          Ми працювали й продовжуємо працювати.

          Робота громади не збавляє темпу. Зроблено дійсно багато роботи.

          Звісно, не входило в плани нашої роботи – це організація добровольчих батальйонів та повітряні сирени,нічні чергування та збір продуктів харчування,  виконання бойових розпоряджень і наказів,  та отримання сповіщень про загиблих наших Героїв. Тепер я точно знаю, що найважче це не будувати або облаштовувати, найважче – це коли «живий коридор» і слова, які ти маєш знайти для родини , аби підтримати.

        Щодо планів на майбутнє

На 2022 рік пріоритетними напрямами в роботі ради , , мають бути:

- будівництво та придбання бомбосховищ та укриттів;

- приведення у відповідність споруди цивільного захисту

- ремонт доріг та вулиць населених пунктів громади

- ремонт водогонів

- збільшення переліку надання адміністративних та соціальних послуг;

- введення в експлуатацію реконструйованого приміщення ЦНАПу;

- завершення проєкту «Швидкісний інтернет»

- виготовлення інвентарних справ на нерухоме майно громади;) здійснення нормативно-грошової оцінка та встановлення меж громади;

- приведення у відповідність споруди цивільного захисту ;

 - коригування проектно-технічних документацій.

Для врахування думки жителів громади щодо першочергових заходів розвитку, прошу Вас активно долучитися. Розраховую на Ваші зауваження, коментарі та пропозиції, які дозволять доповнити або розширити можливі напрями розвитку громади, включаючи конкретні заходи виконання Стратегії.

Від Вас залежить, в якому напрямі ми будемо будувати спроможну громаду і куди будемо вкладати фінансові ресурси громади, державні кошти та кошти міжнародної технічної допомоги. Зауваження чи пропозиції необхідно надсилати на нашу електронну адресу.

Маємо наміри розробити карту розвитку громади.

 

        Підсумовуючи роботу за два  роки, можна сказати, що частину запланованого нам вдалося виконати, не можна сказати, що було легко, проте в громаді  є небайдужі  люди, які переймаються проблемами громади і не стоять осторонь, щоб їх вирішити. Щиро вдячна таким людям, які займають активну громадянську позицію, відкриті до діалогу й  надають всебічну підтримку. Хочу висловити подяку  депутатам Одеської обласної ради (Бабенку Андрію  за можливість реалізації великого проекту в нашій громаді – відкриття Амбулаторії сімейної медицини в с.Гребеники, Діденку Григорію за юридичну допомогу щодо організації роботи Комунального пілприємства «Злагода»)    депутатам селищної ради, товаровиробникам громади, підприємцям громади, працівникам всіх підприємств, установ і організацій громади.  Окремо хочу подякувати нашим Захисникам!

        Надіюсь на  подальшу  співпрацю  і  взаєморозуміння, активність  і свідомість  громадян, депутатського корпусу та виконавчого комітету.   Сподіваюсь разом будемо й надалі працювати в обраному напрямку в інтересах і на благо громади, для загального добра й благополуччя, намагаючись максимально і в повному обсязі задовольнити потреби жителів, а головне – виправдати довіру людей.

Нам би Перемоги !

Слава Україні !

 

 

 

Селищний голова                                                Людмила Чебан

 

                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь