Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Профілактика ботулізму !

Дата: 26.07.2022 16:15
Кількість переглядів: 191

Фото без описуБотулізм – це харчове отруєннязумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. 

    В 2021 році в Україні зареєстровано 88 осередків захворювання на ботулізм, внаслідок яких захворіло 98 людей, з них 3 дитини. Десять випадків стали летальними. Причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку було придбано на стихійних ринках – це близько 31 % , м’ясних консервів домашнього приготування – близько 31 % тощо.

    По Одеській області причиною захворювань на ботулізм в 2021 році було вживання рибних та овочевих (гриби) консервів домашнього виготовлення, копченої риби промислового виготовлення, риби в’яленої, виготовленої в домашніх умовах.

    У поточному році в Одеській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, повязаних з вживанням мясної консерви (качка тушкована), виготовленої в  домашніх умовах та консервованих мідій  у томатному соусі (консервному виробу 3 роки).

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясарибирідше - овочівПотенційно небезпечними є усі консервовані продуктиякі були погано вимиті, неправильно/ недостатньо термічно обробленітранспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатностівиглядом і смаком, можуть бути зараженимиботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізмякий спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготуванняпроте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовахЦе трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівліпереробки чи зберігання продукту.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої,копченої,солоноїтаконсервованоїриби,
  • м'яснихтагрибнихконсерв,
  • консервівдомашньоговиробництва,
  • якщоневпевнені,щопродуктизберігалита/аботранспортувалиналежнимчином,
  • якщосумніваєтесьуякостіпродуктів.

СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжіВодночассимптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 годиниабо значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушенняблизькогозору:вине можетечитатитекст, але добребачитепредмети,
  • сильновираженасухістьуроті,
  • важкоговорити(голосстаєтихим,гугнявимабопропадає)
  • підвищенастомлюваність,м’язоваслабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасніознакиураженнятравноїсистеми(нудота,блювання,послабленнявипорожнень), апотім-стадіяпарезу кишечнику (здуттяживота, закреп),
  • ураженням’язівшиїтакінцівок.

    Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрагасухість слизових оболонокрозлад ковтанняможе змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлібіль під час ковтанняподразнення в горлі , сильний головний більзапамороченнябезсоннязагальну слабкістьпідвищення температури тіла.

 

    При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаряГоспіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

 

                                                                              Бережіть себе !

                                                            З повагою Великомихайлівський 

                                                           відділ Головного управління    

                                                           Держпродспоживслужби в Одеській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь