Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Профілактика ботулізму !

Дата: 26.07.2022 16:15
Кількість переглядів: 237

Фото без описуБотулізм – це харчове отруєннязумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. 

    В 2021 році в Україні зареєстровано 88 осередків захворювання на ботулізм, внаслідок яких захворіло 98 людей, з них 3 дитини. Десять випадків стали летальними. Причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку було придбано на стихійних ринках – це близько 31 % , м’ясних консервів домашнього приготування – близько 31 % тощо.

    По Одеській області причиною захворювань на ботулізм в 2021 році було вживання рибних та овочевих (гриби) консервів домашнього виготовлення, копченої риби промислового виготовлення, риби в’яленої, виготовленої в домашніх умовах.

    У поточному році в Одеській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, повязаних з вживанням мясної консерви (качка тушкована), виготовленої в  домашніх умовах та консервованих мідій  у томатному соусі (консервному виробу 3 роки).

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясарибирідше - овочівПотенційно небезпечними є усі консервовані продуктиякі були погано вимиті, неправильно/ недостатньо термічно обробленітранспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатностівиглядом і смаком, можуть бути зараженимиботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізмякий спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготуванняпроте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовахЦе трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівліпереробки чи зберігання продукту.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої,копченої,солоноїтаконсервованоїриби,
  • м'яснихтагрибнихконсерв,
  • консервівдомашньоговиробництва,
  • якщоневпевнені,щопродуктизберігалита/аботранспортувалиналежнимчином,
  • якщосумніваєтесьуякостіпродуктів.

СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжіВодночассимптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 годиниабо значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушенняблизькогозору:вине можетечитатитекст, але добребачитепредмети,
  • сильновираженасухістьуроті,
  • важкоговорити(голосстаєтихим,гугнявимабопропадає)
  • підвищенастомлюваність,м’язоваслабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасніознакиураженнятравноїсистеми(нудота,блювання,послабленнявипорожнень), апотім-стадіяпарезу кишечнику (здуттяживота, закреп),
  • ураженням’язівшиїтакінцівок.

    Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрагасухість слизових оболонокрозлад ковтанняможе змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлібіль під час ковтанняподразнення в горлі , сильний головний більзапамороченнябезсоннязагальну слабкістьпідвищення температури тіла.

 

    При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаряГоспіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

 

                                                                              Бережіть себе !

                                                            З повагою Великомихайлівський 

                                                           відділ Головного управління    

                                                           Держпродспоживслужби в Одеській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь