Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Турбота про здоров’я – твій вклад у перемогу

Дата: 20.07.2022 12:39
Кількість переглядів: 171

З 11 липня 2022 року набувають чинності зміни до статті 13 Закону України №2899-IV щодо захисту населення від шкоди вторинного тютюнового диму. Норми Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях тощо.

Так, з 11 липня 2022 року ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

відведення місць для куріння в приміщеннях підприємств та установ усіх форм власності;

вживання тютюнових виробів та використання пристроїв для споживання тютюну, зокрема, електронних пристроїв для нагрівання тютюну, електронних сигарет, кальянів зокрема, кальянів та електронних сигарет у всіх визначених законом місцяху тому числі, у закладах ресторанного господарства та приміщеннях підприємств.

Міські, селищні та сільські ради у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці отримують повноваження постійно або тимчасово заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених ними місцях.

Відповідальність за порушення

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом передбачає накладення штрафу 51-170 грн. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170–340 грн згідно зі ст. 175-1 КУпАП.

Пояснення для некурців

Що робити, якщо вас обкурюють:

- ввічливо звернутися до курця з проханням припинити порушення, якщо безпекова ситуація дозволяє;
- звернутися до адміністрації закладу або установи з вимогою припинити порушення;
- звернутися до поліції за номером 102;
- скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми бездимного законодавства.

Суб’єкти господарювання, які зазначено в Законі в переліку місць, де заборонено куріння тютюнових та нікотинових виробів, повинні:
- проінформувати персонал про нові правила;
- розмістити графічний знак і текст «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!»;
- прибрати всі попільнички та контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання з закладу/приміщення;
- переобладнати спеціально відведені місця для куріння (крім аеропортів);
- забрати напис, який дозволяє споживати електронні пристрої для нагрівання тютюну в приміщенні з вхідних дверей та стін закладу;
- інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення та відмови в припиненні — викликати поліцію. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь