Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Що таке медіація і як вона може допомогти владнати спір

Дата: 28.06.2022 14:14
Кількість переглядів: 374

15 грудня 2021 року для медіаторів України сталася історична подія – набув чинності Закон України «Про медіацію». Відповідно до нього на законодавчому рівні були врегульовані правові засади та порядок проведення медіації. Хоча тривалий час медіація не була визначена окремим профільним законом, сертифіковані медіатори успішно застосовували такий метод альтернативного врегулювання спорів.

Про те, що таке медіація і як вона може допомогти владнати спір розповідає директорка Роздільнянського МЦ Тетяна Кулішова.

 

Медіація - це вид альтернативного врегулювання суперечок, за допомогою якого можна вирішити спір чи конфлікт без звернення до суду.

 

Процедура медіації проводиться за допомогою нейтрального та незалежного посередника – медіатора, який, на відміну від судді, не має повноважень на вирішення спору. Натомість він, здійснюючи загальне керівництво процедурою медіації, допомагає сторонам налагодити комунікацію між собою та самостійно досягти максимально ефективних домовленостей зі спірних питань.

 

У цьому полягає одна з основних відмінностей процедури медіації від судового розгляду. Крім того, медіація відрізняється від судового процесу тим, що дозволяє врахувати інтереси і потреби усіх сторін конфлікту, та сприяє відновленню комунікації між сторонами та дозволяє зберегти нормальні стосунки. А також необхідно відмітити конфіденційність усієї процедури медіації, а це, в свою чергу, дозволяє уникнути розголосу обставин приватного життя сторін. Медіатор не може бути допитаний як свідок у справі (провадженні) щодо інформації, яка стала йому відома під час підготовки до медіації та проведення медіації.

 

Участь у медіації є добровільною для усіх сторін. Добровільність полягає у тому, що сторони за власною волею звертаються до медіатора і вступають у процес медіації, крім того, вони можуть у будь-який момент вийти з цього процесу. Ніхто не може бути примушений до врегулювання конфлікту або спору шляхом проведення медіації. Важливо відмітити, що участь сторони в медіації не може вважатися визнанням такою стороною вини, позовних вимог або відмовою від позовних вимог.

Зверніть увагу, що медіацію можна проводити і до звернення до суду, і на будь-якому етапі судового розгляду.

Процес медіації зазвичай завершується укладенням угоди за результатами медіації. В такій угоді можуть зазначатися зобов'язання, які сторони узгодили між собою, строки та способи їх виконання, а також наслідки їх неналежного виконання або невиконання. Така угода може бути посвідчена у нотаріуса, але якщо сторони самі того забажають. Зауважу, що угода за результатами медіації не повинна містити положень, що порушують права та інтереси інших осіб, інтереси держави або суспільні інтереси.

Процедуру медіації можна застосовувати, зокрема, у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних справах, а також у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим). Застосування цієї процедури надає можливість сторонам зекономити власні кошти та час, знизити рівень стресу, знайти рішення, яке якнайкраще задовольнить інтереси та потреби усіх учасників. Крім того медіація забезпечує високу виконуваність досягнутих домовленостей, допомагає зберегти нормальні стосунки в майбутньому, зберігає таємницю приватного життя, і, найголовніше – враховує інтереси та потреби дитини.

Однак, звертаю вашу увагу, що медіація – це не панацея! Існують випадки, коли цю процедуру проводити недоцільно: наприклад, коли сторони відмовляються або не здатні прийняти принципи медіації, коли є встановлене домашнє насильство, якщо сторона спору зловживає алкоголем чи наркотиками або коли страждає психічними розладами чи розумовою відсталістю.

Довідково. Однією із правових послуг, які надає система безоплатної правової допомоги, є надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації. Право на такий вид допомоги мають усі громадяни, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні.

 

Тетяна Кулішова

директор Роздільнянського місцевого

 центру з надання безоплатної вторинної

 правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь