Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Оформлення спадщини на землю

Дата: 10.06.2022 09:48
Кількість переглядів: 258

Більше 20 років після смерті батька пан Сергій не займався оформленням спадщини на землю, оскільки пай обробляв знайомий орендатор, гроші він отримував, а про договір оренди навіть не замислювався.

Коли орендар повідомив, що більше не буде виплачувати йому гроші, бо відсутні належні документи на землю, Сергій «пішов по інстанціях». Для того, аби вирішити питання з визнанням права на земельну частку чоловік звернувся до Захарівського бюро правової допомоги Роздільнянський місцевий центр з надання БВПД

Для надання правової допомоги Сергію було призначено головну юристку Наталію Заболотну.

Як пояснив пан Сергій його батько помер в 2001 році, після його смерті залишилась спадщина у вигляді сертифікату на земельну частку (пай). Сергій не звернувся вчасно до нотаріуса, а в 2015 році під час пожежі згоріли всі наявні документи на землю.

  • Як встановити прийняття спадщини, адже пройшло 20 років

За загальним правилом строк для прийняття спадщини становить 6 місяців. Оскільки цей строк сплив у 2001 році необхідно керуватися чинним на той час законодавством, а саме Цивільним кодексом Української РСР. Відповідно до статті 549 цього Кодексу визнається, що спадкоємець прийняв спадщину якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Саме тому в цій справі не було необхідності встановлювати додатковий строк для прийняття спадщини, адже довідка старости старостинського округу підтверджувала, що Сергій фактично вступив в управління спадковим майном. Крім того інших спадкоємців немає та й заповіту померлий не залишив.

  • Чи можна було отримати дублікат документу, що згорів

Нашим законодавством не передбачена можливість видачі дубліката сертифікату на земельну частку (пай), якщо оригінал втрачено. Саме тому в адміністративному порядку це питання вирішити було неможливо, необхідно звертатися до суду.

  • Як довести факт видачі сертифікату, адже копії не залишилося

Для того, аби довести той факт, що померлий батько Сергія свого часу дійсно отримав сертифікат на земельну частку (пай) юристка направила запити до відділу управління у Роздільнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області. Був отриманий лист про те, що батько пана Сергія свого часу дійсно на підставі розпорядження районної державної адміністрації отримував сертифікат на право на земельну частку (пай), однак при оформленні паперів сталася помилка в написанні прізвищі померлого. Тому юристка доводила, що чоловік дійсно був членом КСП і саме він отримав той сертифікат.

  • Як вирішилась справа

Поданий позов було задоволено повністю. Суд визнав факт належності померлому батьку пана Сергія сертифікату на земельну частку (пай), що видавався особі, прізвище якої не співпадало з прізвищем померлого. Також судом було визнано за Сергієм право на земельну частку померлого батька.

Наразі в суді триває розгляд ще однієї справи пана Сергія, інтереси якого також представляє Наталія Заболотна – а саме щодо визнання права на земельну частку(пай), що залишилась після смерті матері.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь