Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

СПЛАТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ.

Дата: 27.04.2022 11:22
Кількість переглядів: 308

Фото без опису24.02.2022 Президент України указом №64/2022 ввів воєнний стан на території України, який затвердила Верховна Рада – Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» №2102-ІХ від 24.02.2022.

У зв’язку з чим  серед  українців почали ширитися чутки про анулювання оплати комунальних платежів в умовах воєнного стану. Але доводжу до вашого відома, що це неправдиві дані — війна не звільняє громадян від цих виплат і їх слід сплачувати у повному обсязі.

Всім відомо, що Надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах (ч. 1 ст. 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги») та законодавство передбачає обставини при яких особа, може бути звільнена від відповідальності за порушення договірних зобов’язань. А саме в ч. 1 ст. 617 Цивільного Кодексу України говориться, що особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Війна – форс-мажорна обставина – обставина непереборної сили, а тому закон дає можливість не виконувати договірні зобов’язання з оплати комунальних послуг у період війни, проте  форс-мажор не звільняє від оплати комунальних послуг під час війни, а також це не означає, що нараховані борги не треба оплатити;

05.03.2022 Кабінет Міністрів України прийняв рішення, яким заборонив:

— нараховувати та стягувати штраф, пеню, інфляційних втрати, відсотки річних за несвоєчасну або неповну оплату за комунальні послуги;

— припиняти надання комунальних послуг у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Таким чином підсумовуючи вищенаведене доходимо до висновку, що оплату комунальних послуг здійснювати потрібно, проте, у випадку несплати чи неповної оплати комунальних послуг Вам не будуть нараховуватися штрафи та пеня, а також у такому випадку Вам не повинні припиняти надання комунальних послуг. Борги які, утворилися у Вас за цей час необхідно буде у будь-якому випадку сплачувати.  А тому хто має фінансову та технічну можливість оплатити житлово-комунальні послуги — зробіть це.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь