Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Що таке медіація і як вона може допомогти владнати спір

Дата: 13.01.2022 16:34
Кількість переглядів: 460

15 грудня 2021 року набув чинності Закон України «Про медіацію». Вперше в історії України на законодавчому рівні були визначені правові засади та порядок проведення медіації, принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.

 

Що таке медіація?

Медіація - це вид альтернативного врегулювання суперечок, за допомогою якого можна вирішити спір і конфлікт без звернення до суду.

 

Хто такий медіатор?

Медіація проводиться за допомогою нейтрального та незалежного посередника – медіатора, який, здійснюючи загальне керівництво процедурою медіації, допомагає сторонам налагодити комунікацію між собою та самостійно досягти максимально ефективних домовленостей зі спірних питань. Медіатор, на відміну від судді, не має повноважень на вирішення спору.

 

            Процес медіації базується на основоположних принципах:

  1. добровільність – полягає у тому, що сторони за власною волею звертаються до медіатора і вступають у процес медіації, крім того, вони можуть у будь-який момент вийти з цього процесу. Ніхто не може бути примушений до врегулювання конфлікту або спору шляхом проведення медіації.

Важливо! Участь сторони в медіації не може вважатися визнанням такою стороною вини, позовних вимог або відмовою від позовних вимог.

 

  1. конфіденційність – вся інформація щодо підготовки та проведення медіації є конфіденційною, якщо самі сторони не домовляться по інше. Якщо медіатор отримав від однієї із сторін конфіденційну інформацію, він може розкрити таку інформацію іншій стороні  лише за згодою сторони, яка надала таку інформацію.

Важливо! Медіатор не може бути допитаний як свідок у справі (провадженні) щодо інформації, яка стала йому відома під час підготовки до медіації та проведення медіації.

 

  1. нейтральність, незалежність та неупередженість медіатора – медіатор не надає переваг жодній зі сторін конфлікту, встановлює та зберігає баланс сторін в процесі. Медіатор не може:
  • суміщати функцію медіатора з функцією іншого учасника медіації в одному конфлікті (спорі);
  • надавати сторонам медіації консультації та рекомендації щодо прийняття рішення по суті конфлікту (спору);
  • приймати рішення по суті конфлікту (спору) між сторонами медіації;
  • бути представником або захисником будь-якої із сторін у досудовому розслідуванні, судовому, третейському чи арбітражному провадженні у конфлікті (спорі), в якому він є чи був медіатором.

Важливо! Медіатор має право надавати сторонам медіації консультації та рекомендації щодо порядку проведення медіації та фіксування її результатів.

 

  1. самовизначення та рівність прав сторін медіації - саме сторони самостійно обирають медіатора а також визначають коло та зміст питань, що обговорюються, а також варіанти врегулювання конфлікту між ними, строки та способи виконання досягнутих домовленостей.

 

Чи передбачений документ, в якому закріплюються домовленості, які досягли сторони?

Процес медіації зазвичай завершується укладенням угоди за результатами медіації. В такій угоді можуть зазначатися зобов'язання, які сторони узгодили між собою, строки та способи їх виконання, а також наслідки їх неналежного виконання або невиконання. Така угода може бути посвідчена у нотаріуса, якщо сторони забажають.

Важливо! Угода за результатами медіації не повинна містити положень, що порушують права та інтереси інших осіб, інтереси держави або суспільні інтереси.

В яких випадках можна звертатися до процедури медіації?

Процедура медіації може застосовуватися, зокрема, у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних справах, а також про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Як бути, коли справа вже розглядається в суді?

Медіацію можна проводити і до звернення до суду, і на будь-якому етапі судового розгляду.

Є випадки, коли медіацію проводити не можна?

Медіація не проводиться, якщо конфлікт впливає чи може вплинути на інтереси третіх осіб, які не є учасниками цієї медіації. Також цю процедуру недоцільно застосовувати коли сторони відмовляються або не здатні прийняти принципи медіації, коли є встановлене домашнє насильство, якщо сторона спору зловживає алкоголем чи наркотиками або коли  страждає психічними розладами чи розумовою відсталістю.

Довідково. Однією із правових послуг, які надає система безоплатної правової допомоги, є надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації. Право на такий вид допомоги мають усі громадяни, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні.

 

Тетяна Кулішова

директор Роздільнянського місцевого

 центру з надання безоплатної вторинної

 правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь