Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Пошук психологічної допомоги в Україні: з чого почати та з якими проблемами можуть допомогти спеціалісти?

Дата: 27.06.2024 09:21
Кількість переглядів: 52

Фото без описуЗростаюча увага до ментального здоров'я в Україні робить психологічну допомогу все більш доступною. Якщо ви відчуваєте потребу звернутися до спеціаліста, ось кілька кроків, з яких варто почати.

Зверніться до сімейного лікаря

Перший крок - це звернення до вашого сімейного лікаря. Лікар може допомогти діагностувати ваш стан та скерувати до відповідного спеціаліста, такого як психолог, психотерапевт чи психіатр. Це особливо корисно, якщо ви маєте такі симптоми, як тривога, порушення сну, проблеми з харчуванням чи депресія.

Програма mhGAP

В Україні діє програма mhGAP (Mental Health Gap Action Programme), ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Ця програма навчає сімейних лікарів розпізнавати проблеми з ментальним здоров’ям і надавати базову допомогу. Це зовсім не означає, що сімейні лікарі замінять вузьких спеціалістів, але вони допоможуть вам зорієнтуватися та, за потреби, вчасно направити до фахівців.

Де знайти лікаря

Щоб знайти лікаря, ви можете скористатися спеціальною мапою на сайті Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Також, оператори «гарячої лінії» НСЗУ за номером 16-77 можуть надати аналогічні дані та допомогти знайти найближчого до вас фахівця.

Коли звертатися до психолога

Якщо ви відчуваєте потребу у самовизначенні, труднощі у спілкуванні з людьми чи кризу у стосунках з близькими, краще звернутися до психолога. Психолог допомагає людині у самодослідженні, надає консультації, проводить діагностику, корекцію та тренінги. Консультації можуть бути як індивідуальні, так і групові.

#психосоціальнапідтримка #ментальнездоровя #підтримка

Фото без описуСьогодні у нашій постійній рубриці #ЗАПИТАННЯ_ВІДПОВІДІ розглядаємо, чи є правомірним оформлення трудових взаємовідносин роботодавця з працівником шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу (не укладати трудовий контракт з працівником, а тільки шляхом видання наказу на прийом на роботу)? Та чи можливо укласти трудовий контракт з працівником в електронній формі, за допомогою електронного підпису?»

Відповідно до частини третьої статті 21 КЗпП України контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Контракт укладається лише у випадках, прямо передбачених законами України та обов'язково у письмовій формі.

Трудовий договір незалежно від його форми оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця про прийняття працівника на роботу.

Статтею 205 Цивільного кодексу України закріплено, що правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

У статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено, що у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору.

Також, у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником (частина 2 статті 7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

До письмової форми трудового договору прирівнюється й електронна форма трудового договору.

Отже, щоб укласти договір в електронній формі, працівнику потрібен електронний підпис. Закон України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» прирівнює до власноручного кваліфікований (КЕП) та удосконалений електронний підпис (УЕП), який можна використовувати, якщо законом не вимагається інше. Трудовий договір (контракт), підписаний з їх використанням, має повну юридичну силу.

Фото без описуФото без опису

Запрошує Вас взяти участь у вебінарі «Анатомія стресу та керування гострим і хронічним стресом на робочому місці»

Доступно всем   Все в сети Facebook и вне ее

🖇️ Сучасний робочий ритм часто супроводжується високим рівнем стресу, що негативно впливає на продуктивність та загальне здоров'я. Розуміння анатомії стресу та вміння керувати ним є ключовими навичками для підтримання балансу та ефективної роботи.

👩‍💻 На нашому вебінарі «Анатомія стресу та керування гострим і хронічним стресом на робочому місці» ми говоритимемо:

❓Що таке стрес: фізіологічні та психологічні аспекти
❓Ознаки та симптоми стресу на робочому місці
❓Методи управління гострим стресом
❓Практичні поради для підтримки ментального та фізичного здоров'я
❓Емоційне вигорання

📅 27 червня о 13:00

Спікери нашого заходу:

👩🏻‍💼 Руслана ОМЕЛЯНЧУК - регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя Ти Як?
👩🏻‍💼 Альона БУТОВА - психологиня Міжнародного комітету порятунку із 10річним досвідом практики
👩🏻‍💼 Наталя НЕКРАСОВА -завідувач сектору з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки управління інспекційної діяльності в Миколаївській області.

  • Долучайтеся до нашого вебінару, щоб отримати цінні знання та практичні інструменти для управління стресом та покращення якості життя на роботі.

За посиланням: https://www.facebook.com/events/1824044854769830/?ref=newsfeed

 

❗️Участь у заході є безкоштовною

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь