Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Від інтернату до сімейного щастя: історія матері, яка взяла на виховання двох братів.

Дата: 02.05.2023 16:47
Кількість переглядів: 88

Фото без описуФото без описуВеликомихайлівська служба у справах дітей налічує чимало цікавих історій про створення прийомних сімей. Про одну з них ми розкажемо вам сьогодні.

Вже десять років Катерина Олександрівна Васильєва - мати двох чудових синів. Старшому Данилові 19 років, а молодшому Денисові - 18. Проте, незважаючи на вік, хлопці щойно закінчують школу. Так сталося через їх минуле: в зовсім юному віці втратили біологічну матір. Тож у віці 8 та 9 років Катерина взяла хлопчиків з інтернату на виховання та спільне проживання. Ми поспілкувалися із жінкою та дізналися більше про їх життя.

Перш за все з’ясували, що її вмотивувало взяти діток з дитячого будинку: «Відсутність своїх дітей»,- саме так нам відповіли. Далі ми вдалися до спогадів: які ж були почуття коли вже перетнули поріг дому новим сімейним складом та скільки тривала адаптація до нового середовища?

- Мої перші емоції були страх і паніка, питання в голові тільки одне: а як далі, що на нас чекає. Проте, переживання швидко минули. Хлопчики буквально відразу пішли на контакт. Проблем не було ні вдома, ні в школі, ні на вулиці. Діти увійшли в сім’ю легко, рідні та близькі також швидко до них звикли та сприймали як моїх рідних синів. Ми намагалися не згадувати про минуле, адже це могло розчулити дітей. Я завжди їх слухала та підтримувала, якщо вони хотіли поділитися спогадами.

- Розкажіть більше про життя: які були складнощі, які моменти найбільш позитивні, яскраві?

- В кожній родині є важкості у процесі виховання. Все як і в усіх. Ми зазвичай знаходимо вихід із ситуації, тож це не додає зайвих клопотів. А ось щодо яскравих історій, то в нас їх безліч… Я завжди згадую один момент з усмішкою та сльозами, пам’ятаю його в деталях: старший син відразу почав називати мене мамою, буквально з першого дня, натомість молодшому треба було більше часу, щоб це прийняти. Так ось, одного дня я мила посуд і на кухню забіг Дениска й покликав мене: «Мама!», це було так незвично, я й не відразу зрозуміла, що він до мене… Ніколи не змушувала дітей називати мене «мамою», тому це прийшло в наше життя тоді – коли вони самі були до цього готові.

Хлопці – активні, життя в нас веселе, так би мовити. В дитинстві завжди мені допомагали: і посуд помити, і прибрати, зараз вже старші та мають свої справи, тому виконують переважно тільки чоловічу роботу по господарству. Щодо шкільного життя, то вони більше схиляються до спорту: часто беруть участь у змаганнях.

- Як ви відчуваєте, яка Ваша роль в житті хлопців?

- Я для них більше як друг. Ми маємо довірливі відносини: сини часто діляться зі мною своїми переживаннями, історіями та думками. Я намагаюся навчити дітей цінностям, допомагаю виробляти певні навички та надавати підтримку. Ми стали як одне ціле, усі рідні, знайомі й сусіди ніколи не бачили в нас чужих.

Ось таке інтерв’ю з родиною в нас вийшло. На душі стає затишно від таких життєвих історій. Взяти на виховання дитину з дитячого будинку – це значить стати відповідальною за інше життя та подарувати батьківську увагу, турботу та любов дитині народженій серцем.

(інтерв’ю з родиною брала Каміла Волощук, студентка ІІ курсу Інституту гуманітарних наук Одеської політехніки, кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь