УВАГА! Отруйні гриби!
За інформацією, що надійшла від ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за 2022 рік в Одеській області зареєстровано 6 випадків отруєнь грибами з 7-ма постраждалими особами. Отруєння дикорослими грибами у першому випадку з одним потерпілим було зареєстровано у Роздільнянському районі.
За даними епідрозслідування, які проводяться спільно з фахівцями ДУ «Одеський обласний центр контролю якості та профілактики хвороб МОЗ України», всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби (які було зібрано у лісосмугах і придбано на стихійному ринку) після двоетапної термічної обробки (відпарювання з наступним підсмаженням або тушкуванням).
З метою запобігання отруєнь дикорослими грибами, рекомендуємо вживати штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують у магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. У жодному разі не купувати гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:
- ніколи не збирайте невідомі вам гриби і якщо гриб викликає хоч найменші сумніви, то краще його позбутися;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- не використовуйте поліетиленові пакети для збору грибів;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирі, червиві, ослизлі й зіпсовані гриби;
- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте гриби дітям до 12 років, вагітним та жінкам, що годують грудьми, людям похилого віку, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.