Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь!
Відповідно до оперативної інформації щодо епідситуації в Одеській області, рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції по області останнім часом має тенденцію до зростання, переважно серед дитячого населення (до 17 років).
Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, вірусний гепатит А та ін.) широко поширені і являють собою серйозну проблему, особливо серед дитячого населення. . Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих .
За даними ВООЗ у дітей ГКІ займають друге місце після гострих респіраторних інфекцій, а у дорослих на їх частку припадає близько третини всіх випадків захворювань.
Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
- 1. Дотримуватись правил особистої гігієни : ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, знаходження в громадському транспорті, після кожного відвідування вбиральні тощо.
- 2. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
- 3. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
- 4. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- 5. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
- 6. Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
- 7. Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу, молоко.
- 8. Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
- 9. Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел.
- 10. Мити та обдавати окропом фрукти і овочі у разі споживання їх у сирому вигляді.
- 11. Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
- 12. Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
- 13. Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- 14. Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень !
З повагою Великомихайлівський відділ
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Одеській області !