Великомихайлівська громада

Одеська область, Роздільнянський район

Проєкти рішення №9 «Про створення Центру надання соціальних послуг Великомихайлівської селищної ради та затвердження Положення»

Кількість переглядів: 286
Скликання: 27 чергова сесія VІІІ скликання
Сесія: 27 чергова сесія VІІІ скликання
Тип документу: Проєкти рішення
Дата: 15.02.2022
Автор: Ю.Ю. Тишлер
Номер документу: 9
Назва документу: Про створення Центру надання соціальних послуг Великомихайлівської селищної ради та затвердження Положення
Прикріплені файли:
  1. Про створення Центру надання соціальних послуг Великомихайлівської селищної ради та затвердження Положення (0.05 МБ)

  

УКРАЇНА

Великомихайлівська  селищна  рада

Роздільнянського  району  Одеської  області

67100,  Одеська область, смт. Велика Михайлівка,вул. Центральна, 123

тел. 2-12-46,  e-mail: vmselrada@ukr.net, сайт: vms-rada.gov.ua

 

                                               

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

Про створення Центру надання

соціальних послуг Великомихайлівської

селищної ради та затвердження Положення

 

Відповідно до статей 26, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про  соціальні послуги», Цивільного кодексу, Господарського кодексу, постанов Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», від 03 жовтня 2018 № 800 «Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю», від 03 березня 2020 року №177 «Деякі  питання діяльності центрів надання соціальних послуг», наказу Міністерства соціальної політики від 23.06.2020 року №429 «Про затвердження Класифікатора соціальних послуг», наказу Міністерства соціальної політики України від 30.12.2020 року №868 «Деякі питання адміністрування надання місцевим державним адміністраціям і територіальним громадам соціальної підтримки у сферах соціального захисту населення та захисту прав дітей» з метою надання всебічної допомоги та підтримки мешканцям територіальної громади Великомихайлівської селищної ради, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, забезпечення індивідуальної допомоги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю та хворим, селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. Створити комунальну установу «Центр надання соціальних послуг» Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області  як юридичну особу.

1.1.Затвердити скорочену назву: КУ «ЦНСП» Великомихайлівської селищної ради .  

2. Затвердити Положення про комунальну установу «Центр надання соціальних послуг»  Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області  (додаток№1).

3. Затвердити структуру та штатний розпис комунальної установи  «Центру надання соціальних послуг» Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району одеської області (додаток 2).

4. Визначити місцезнаходження (юридичну адресу) Центру надання соціальних послуг Великомихайлівської селищної ради: 67100, Одеська область, Роздільнянський район, смт Велика Михайлівка, вул. Центральна,123.

 

5. Провести державну реєстрацію комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області» в установленому законом порядку.

 

6. Головним розпорядником коштів «Центру надання соціальних послуг Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області» визначити Великомихайлівську селищну раду. 

           7. Відділу фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку Великомихайлівської селищної ради, в  установленому законом порядку, передбачити необхідні бюджетні асигнування для фінансування утримання та діяльності «Центру  надання соціальних послуг» Великомихайлівської селищної ради.

 

9. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію селищної ради з регламенту, депутатської діяльності та етики прав громадян, законності та правопорядку.

 

      

 

 

 

 

 

     №   -VІІІ

    від.2021р        

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                 Додаток 1

                                                                                 до проєкту рішення  сесії 

                                                                               Великомихайлівської      селищної

                                                                                 від          2022 року №

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

 

1. Загальна частина. Організаційно-правові засади.

 Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Великомихайлівської селищної ради (далі - Центр) Роздільнянського  району Одеської області є комплексним закладом соціального захисту населення Великомихайлівської селищної ради, структурні підрозділи якого провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах (далі – особи/сім’ї).

Основною метою діяльності Центру є сприяння у розв’язанні проблемних питань і надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території селищної ради на законних підставах  та  перебувають у складних життєвих обставинах й потребують сторонньої допомоги.

Власником (Засновником) Центру є Великомихайлівська територіальна громада в особі Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області (далі - Засновник), (ЄДРПОУ 04379367, місцезнаходження: 67100, Одеська область, Роздільнянський район, смт Велика Михайлівка, вулиця Центральна, будинок 123).

 Повне найменування Центру: Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району  Одеської області. Скорочене найменування Центру: КУ «ЦНСП» Великомихайлівської селищної ради.

 Центр утворюється, реорганізується та ліквідується в порядку, передбаченому законодавством, Засновником, з урахуванням потреб Великомихайлівської селищної територіальної громади. Центр підзвітний та підконтрольний Великомихайлівській селищній раді, підпорядкований виконавчому комітету селищної ради, селищному голові, заступнику селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради, відповідно до розподілу обов’язків.

 Центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами  Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінсоцполітики, актами структурного підрозділу з питань соціального захисту населення Одеської обласної держадміністрації, Великомихайлівської селищної ради, а також даним Положенням.

Послуги надаються Центром за місцем проживання/перебування особи/сім’ї (вдома), у приміщенні надавача соціальних послуг, за місцем перебування особи/сім’ї поза межами приміщення надавача соціальних послуг (зокрема на вулиці).

Центром можуть надаватися такі соціальні послуги:

  • догляд вдома;
  • соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • соціальна профілактика;
  • консультування;
  • інформування;
  • представництво інтересів;
  • екстрене (кризове) втручання;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція;
  • соціальна адаптація;
  • соціально-психологічна реабілітація;
  • натуральна допомога;
  • інші соціальні послуги.

 

Для надання соціальних послуг у Центрі утворюються такі структурні підрозділи:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення соціальної роботи.

 

Відповідно до потреб територіальної громади в соціальних послугах у центрі можуть утворюватися інші відділення (згідно Постанови КМУ від 03.03.2020 №177).

Зазначені структурні підрозділи утворюються за рішенням Засновника Центру.

Структурний підрозділ Центру (відділення) очолює керівник (завідувач), якого призначає на посаду та звільняє директор Центру.

Положення про структурні підрозділи Центру затверджуються директором Центру та погоджуються Засновником.

 

Основними принципами діяльності Центру є законність, додержання і захист прав людини, системність, комплексність, адресність та індивідуальний підхід, доступність та відкритість, добровільність вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, конфіденційність, відповідальність за дотримання етичних та правових норм під час надання послуг, дотримання державних стандартів соціальних послуг, соціальна справедливість, максимальна ефективність використання бюджетних коштів.

 Методичне забезпечення діяльності Центру здійснює Мінсоцполітики, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення Одеської обласної державної адміністрації, контроль за додержанням законодавства про надання соціальних послуг та за забезпеченням його діяльності - виконавчий орган Великомихайлівської селищної ради.

 Для забезпечення реалізації соціальної політики щодо надання соціальних послуг Центр взаємодіє зі структурними підрозділами Великомихайлівської селищної ради, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності.

 Положення Центру, структура та гранична чисельність працівників затверджується  сесією Великомихайлівської селищної ради.

Центр утримується за рахунок коштів, які відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються Великомихайлівською селищною радою на соціальний захист населення та соціальне забезпечення, інших надходжень, у тому числі від діяльності його структурних підрозділів, від надання платних соціальних послуг, а також благодійних коштів громадян, підприємств, установ та організацій.

Соціальні послуги надаються Центром за рахунок бюджетних коштів, з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг або за рахунок отримувача соціальних послуг/третіх осіб.

Розмір плати за соціальні послуги встановлюється Центром у визначеному законодавством порядку і затверджується його директором.

Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг, використовуються в установленому законодавством порядку.

 Умови оплати праці, тривалість робочого часу та відпусток працівників Центру встановлюються відповідно до законодавства.

 Для надання соціальних послуг Центр має право залучати на договірних засадах інші підприємства, установи, організації та фізичних осіб, зокрема, волонтерів.

 Центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, в тому числі із-за кордону, яка використовується для надання допомоги громадянам та поліпшення матеріально-технічної бази Центру.

2. Завдання та права Центру

 Основними завданнями Центру є:

- проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення;

- надання особам/сім’ям комплексу соціальних послуг, яких вони потребують, відповідно до переліку послуг, затвердженого Міністерством соціальної політики, з метою мінімізації або подолання таких обставин.

 

              Центр відповідно до визначених цим Положенням завдань:

- виявляє осіб/сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначає (оцінює) їх індивідуальні потреби у наданні соціальних послуг та веде їх облік;

- проводить соціально-профілактичну роботу, спрямовану на запобігання потрапляння сімей в складні життєві обставини ;

- проводить оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах;

- надає соціальні послуги відповідно до державних стандартів соціальних послуг;

-надає допомогу особам/сім’ям у розв’язанні їх соціально-побутових проблем;

- забезпечує соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у виді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування таких покарань на підставах, передбачених законом;

- складає план реабілітації особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

- вносить відомості до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

- проводить моніторинг та оцінювання якості наданих ним соціальних послуг;

- створює умови для навчання та підвищення кваліфікації працівників, які надають соціальні послуги;

- взаємодіє з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами, установами, закладами, фізичними особами - підприємцями, які в межах компетенції надають допомогу особам/сім’ям та/або здійснюють їх захист;

- інформує населення громади та осіб/сім’ї індивідуально про перелік, обсяг і зміст соціальних послуг, які він надає, умови та порядок їх отримання.

- бере участь у визначенні потреб населення територіальної громади у соціальних послугах, а також у підготовці та виконанні програм надання соціальних послуг, розроблених за результатами визначення потреб населення територіальної громади у соціальних послугах;

- готує статистичні та інформаційно-аналітичні матеріали стосовно наданих соціальних послуг і проведеної соціальної роботи, які подає відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування;

- забезпечує захист персональних даних отримувачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Для забезпечення виконання основних завдань Центр має право:

- вносити на розгляд селищної ради пропозиції щодо вдосконалення надання соціальних послуг особам, сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- подавати пропозиції до проєктів відповідних бюджетів з питань, що належать до його компетенції;

- залучати фахівців інших закладів, установ та організацій різних форм власності для надання соціальних послуг особам, сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- вживати заходів для забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів осіб, сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- здійснювати посередництво у представництві інтересів осіб, сімей та порушувати клопотання про притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у порушенні вимог законодавства з питань надання соціальних послуг та проведення соціальної роботи;

- самостійно визначати форми та методи роботи;


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь